Vadászati kiállítások – III. rész

images/2020/vweb3.jpg

„Egy a Természettel”. Vadászati és Természeti Világkiállítás

Az „Egy a Természettel”. Vadászati és Természeti Világkiállítás 2021. szeptember 25. – október 14. között mutatkozik be a nagyközönségnek a Hungexpo területén.

Az 1971-es világkiállítás 50. évfordulóján ismét Magyarország fogadja a világ vadászait és természetbarátait. A rendezvény kiemelt célja, hogy a vadászat társadalmi elfogadottságát emelje, a valós vagy kreált konfliktusokat elsimítsa, megmutassa a természet, a vadvédelem, a vadászat és a vadgazdálkodás közötti szoros kapcsolatot és az ökológiai összefüggéseket.

A világkiállítás Budapesten zajló fő eseményei mellett Keszthelyen, Vásárosnaményban, Hatvanban, és számos magyarországi helyszínen tartalmas tematikus programok várják az érdeklődőket.

A világkiállítás alkalmából a Mozaik Múzeumtúra a magyarországi vadászati kiállítások közül mutat be válogatást.

 

Vadászat a reneszánsz idején. Hirschvogel rajzsorozata a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből
Diana oltalma alatt. Ritka 16. századi vadászatábrázolások Augustin Hirschvogel üvegablaktervein
Szépművészeti Múzeum, Michelangelo-terem. 2021. szeptember 25. – 2022. január 9.

Több mint félszáz, vadászati témájú rajzot mutat be a Szépművészeti Múzeum a szeptember végén nyíló, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítással párhuzamosan látható kiállításán.

Augustin Hirschvogel (1503-1553) német mester teljes rajzsorozatát első alkalommal tekintheti meg a közönség. A 16. századi nürnbergi Praun-gyűjteményből az Esterházy-kollekcióval a Szépművészeti Múzeumba került rajzok közül ritkaságával, kultúrtörténeti érdekességével és kiemelkedő kvalitásával tűnik ki Augustin Hirschvogel ötvenhárom lapból álló üvegablakterv-sorozata, amely vadászjeleneteket ábrázol: a rajzok különféle vadak és szárnyasok befogását, elejtését mutatják be, egyes lapoknak a solymászás, másoknak a halászat a témája. Az 1530–1536 között Nürnbergben készült kompozíciók a korszak legváltozatosabb vadászatábrázolásai, amelyek a széles körben ismert, korabeli vadászati kézikönyvek nyomán elevenítik fel mind az előkelő társaságok kedvteléseként űzött szarvashajtást, solymászatot, halászatot, mind pedig a jól bevált vadásztrükköket, mint amilyen a bikát ábrázoló paraván mögé rejtőző madarász fogolymadarakat csapdába ejtő jelenete. A kiállított rajzok alapján a 16. században színes üvegablakok készültek, amelyek közül tizenöt máig fennmaradt. Augustin Hirschvogel egyes lapjai korábban többször szerepeltek a Szépművészeti Múzeum legszebb rajzait felvonultató tárlatokon és albumokban, a teljes sorozat azonban most, a vadászat tematikájú kiálltáson kerül első alkalommal a látogatók elé.

 

Természet és Vadvilág. Vadászati Kiállítás. Vásárosnamény
2021. szeptember 26. – október 15.
Helyszín: Hunor Hotel, 4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 25.

A vadászati kiállítás Magyarország keleti szegletében egyedülálló módon mutatja be öt földrész vadászható vadjait. Az észak-keleti országhatár közelsége okán a kiállítás egyfajta kapocsként szolgál a felvidéki, kárpátaljai és erdélyi magyarok vadászati kultúrájának reprezentációjával kapcsolatosan. A tárlat fókuszában a Kárpát-medence természeti kincseinek bemutatása áll, a történeti Magyarország 64 vármegyéjét bemutató intarziapadló vezeti a látogatót Európa erdeibe. A somogyi tölgyest, a kárpáti bükköst, az alföldi akácost diorámakomplexum mutatja meg, az élmény-enteriőrökben valósághű erdei, természeti életképek elevenednek meg. Az Afrika-teremben a kontinens élővilága kerül bemutatásra, az egyenlítői esőerdőtől a bozótvadonon át, a szavannákon keresztül a félsivatagokig. Az Ázsia vadvilágát bemutató teremben magashegyi vadkecskéket és vadbirkafajokat, szibériai jávor- és maralszarvasokat, siket- és nyárfajdokat ismerhet meg a látogató. Az Észak-Amerika természeti sokszínűségét bemutató terem Kanada és Alaszka vadonjaiba kalauzolja az érdeklődőt, a grizzly, a baribál, a vadpulyka és a havasi kecske hazájába, majd a sarkvidékre, a sarki farkasok, rókák, pézsmatulkok és hófajdok természeti élőhelyeire. Az interaktív elemekkel megrendezett, mintegy 1800 négyzetméternyi alapterületű kiállítás a vásárosnaményi Hunor Hotel épületében látogatható.

 

Gróf Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképei
Capa Központ, 2021. szeptember 27. – november 28.

A Capa Központ 2021 őszén Széchenyi Zsigmond fotográfiáinak felhasználásával nagyszabású kiállításon mutatja be a gyűjtőt és a magánembert, akit az élmények hosszú sora etikus vadásszá, természetért felelős kutatóvá, íróvá érlelt. A kiállítás az özvegy, Hertelendy Margit által megőrzött huszonöt fotóalbum képanyagából válogat, emellett bemutat eredeti dokumentumokat, film- és hangfelvételeket is. A tárlat szakértője Gyorgyevics Tamás, Széchenyi Zsigmond monográfusa.

„Sikerül-e mégis, a vadászat egyik-másik ellenségét meggyőznöm, legalábbis némi megértésre bírnom? Teljesen megérteni úgysem fognak. Senki nem érthet igazán egy olyan szenvedélyt, aminek nem rabja, ami a saját lelkéből hiányzik. De azt talán sikerül bemutatnom, hogy a hajdani, primitív zsákmányolás vágya, az ősembernek kultúremberré válásával, miként tisztult becsületes, civilizált vadászszenvedéllyé.” (Széchenyi Zsigmond: Ünnepnapok)