1956 hőseire emlékeztünk

images/56_00_k.jpg

Az '56-os Múzeumtúra' elnevezésű speciális múzeumtúránkhoz kapcsolódóan a Farkasréti Általános Iskola két osztályával az In memoriam 1956. október 25. emlékhelyre és az Országgyűlési Múzeum kiállítására látogattunk el április 11-én, ahol a forradalom hőseinek emléke előtt tisztelegtünk, és értékes tudással gazdagodtunk az október 25-i sortűzről.

 

Az ötödik osztályosokkal délelőtt 10 órakor, a hatodikosokkal pedig 11 órakor találkoztunk, majd – külön-külön a csoportokkal - részt vettünk az emlékhelyen szervezett tárlatvezetésen. A múzeum nagyon különleges helyszínen van kialakítva: a Kossuth tér alatt húzódó, az Országház egykori klimatizálását elősegítő déli szellőző alagút terében találhatjuk. A föld alatti elhelyezkedés, a hűvös levegő, és a padlón húzódó, jelképes “vérpatak” kellően nyomasztó hangulatot tárt elénk, amikor megérkeztünk. 

 

A vezetésen röviden megismerkedtünk az 1956-os forradalom előzményeivel, s az akkori politikai helyzettel, majd megtekintettük a kiállítást képező interaktív táblákat. A vezetőnk elmesélte, hogy pontosan hogyan zajlott az október 25-ei sortűz, s megtudhattuk, hogy békés, demonstráló tömegbe lőttek – nem csak orosz, hanem magyar katonák is.  A tárlaton láthattunk korabeli ruhadarabokat, ÁVH-s egyenruhát, és fegyvereket is, valamint néhány kisfilmet is, amelyekben a sortűz túlélői mesélnek a szörnyű nap emlékeiről. A kiállítás sokkoló leletanyagához egy vetített tank is nagyban hozzájárult: az animáció segítségével megelevenedtek előttünk a múltbéli képsorok, saját szemünkkel láthattuk, hogy milyen érzés lehetett egy tank célkeresztjében lenni.

 

A tárlat az áldozatok névtábláival zárult, amelyek közül sok még üresen áll a falon: jelenleg is folyik a hősök nevének felderítése. Az ’56-os Múzeumtúránk keretében az osztályok megismerkedhettek történelmünk egy szörnyű fejezetével, s együtt emlékeztünk a fiatalokra, akik nélkül talán a forradalom nem is történhetett volna meg.


A két osztály tanulói a program végén megérdemelt könyvjutalomban részesültek, hiszen teljesítették az ’56-os Múzeumtúra játékát.

 A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Speciális Múzeumtúrák: A Mozaik Múzeumtúra elemét képezik a speciális múzeumtúrák is, amelyekbe a múzeumokat egy közös szempont: aktuális témához való kapcsolódásuk, közös tematika, vagy földrajzi elhelyezkedésük alapján válogatjuk össze. 

- Az 1956-os emlékévhez kapcsolódóan április végéig tart az ’56-os Múzeumtúra elnevezésű programunk, melybe az 1956-os tematikájú budapesti kiállításokat gyűjtöttük egybe. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

- A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesületével közösen pedig idén is szervezünk egynapos városnéző múzeumtúrákat, amelyek során egy-egy város múzeumait kulturális látnivalóit keressük fel.