’56-os Múzeumtúra a Petőfi Irodalmi Múzeumban

images/wkpim-12.jpg

Milyen volt az 1956-os forradalom visszhangja Erdélyben? Hogyan zajlottak a megtorlás éveiben a koncepciós perek? Milyen volt a forradalom testközelből, Maléter Pál feleségének szemszögén keresztül? ’56-os Múzeumtúránk keretében tanulságon délutáni programokon vehettek részt csoportjaink április 21-én, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

14órától rendhagyó, kurátori tárlatvezetésen vettünk részt a múzeum “Lehulló láncai az emlékezetnek. Erdélyi alkotók és 1956” című tárlatában. Czékmány Anna, a tárlatvezetőnk elmesélte, hogy Erdélyben sokáig semmit nem lehetett arról tudni, hogy Magyarországon kitört a forradalom, viszont amikor híre ment, az itteni ifjúság is épp olyan lelkesen vetette bele magát a mozgalomban, mint az anyaország fiataljai. Személyes történeteken keresztül ismerkedhettünk az ottani eseményekkel, s a forradalom erdélyi alakjaival. Megtudhattuk, hogy akiket Romániában állítottak bíróság elé a megtorlás éveiben, sok eseten rosszabbul jártak, mintha itthon ítélték volna el őket: az itt élők tárgyalásai ugyanis kizárólag románul és oroszul zajlottak.

Az alapos és tanulságos tárlatvezetés után még komolyabb vizekre eveztünk: a PanoDráma “Pali – Maléter Pálné életmonológja szó szerint” című előadást tekintettük meg egy igazán különleges helyszínen, a Petőfi Irodalmi Múzeum könyvtárában. A meghitt hangulatba tökéletesen simult Szamosi Zsófia, a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilm főszereplőjének előadása: szinte átlényegült az idős, 85 éves asszonnyá, ahogy elmesélte emlékeit. A színdarab Maléter Pál és özvegye, Gyenes Judith szerelmi történetét dolgozza fel, egészen megismerkedésük pillanatától az utolsó találkozásukig, s az özvegy – szinte a rendszerváltásig tartó – meghurcolását is elmeséli.

A – sokszor könnyekig megható – színdarab után nyitott beszélgetés zajlott a darab rendezőjével, Lengyel Annával. Megtudhattuk, hogy Maléter Pál özvegye a mai napig őrzi a narancsot, amelyet még szeretett férje hámozott meg, s megismerkedhettünk a monodráma elkészültének folyamatával is.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban töltött délutánon kicsit mi is az ’56—os hősök bőrébe bújhattunk, s pár órára az ő szemükkel láthattuk az akkori borzalmakat. A résztvevők a program végén megérdemelt könyvjutalomban részesültek, hiszen teljesítették az ’56-os Múzeumtúra játékát.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.