Edelényi Kastélysziget

Az edelényi kastély a 18. században épült a Bódva szigetére.Megálmodója, a Lotharingiai Hercegségben született Jean-Franois L Huillier a Habsburg hadseregben futott be katonai karriert. Szolgálataiért bárói rangot kapott, és honosítása után, 1716-ban kezdte meg a kastély építtetését, melyet halála után özvegye fejezett be. Az épület fénykora Ludmilla nevű unokája, illetve az ő második férje, Esterházy István gróf idejére tehető. Ekkor jelentős átalakításokat végeztek, és a gróf megrendelésére a falakra került az ország ma ismert legnagyobb összefüggő rokokó falképsorozata is. A vándorfestő mester Lieb Ferenc, aki 1770-re készült el művével, az épület hat helyiségében dolgozott. 1831-ben a német Szász - Coburg - Gotha család vásárolta meg az uradalmat, melyet hitbizománnyá alakítottak. A bérlők nem főúri rezidenciaként használták a kastélyt, a barokk kori gazdasági épületeket elbontották, a franciakertet angolkertté alakították át, de nem gondozták megfelelően, ezért az elvadult.
1910 - 13 között Ray Rezső tervei alapján átépítették a kastélyt, mely 1928-tól állami tulajdonba került. Az idők során bíróság és börtön, bányatársaság, ügyészség, napközi, öregek otthona, fűszerraktár, szükséglakás kapott benne helyet, de egy ideig istállóként is használták. Az 1980-as években a kastélyt kiürítették, s a lakatlan épület hamar pusztulásnak indult. 2001-ben a Forster Központ jogelődje, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vette át a kezelését, majd - több sikeres pályázatnak köszönhetően - megvalósult az épületnek és környezetének a megújítása. A kastély külsejét és belsejét is renoválták; 2014-től látogathatóvá vált a kocsiáthajtó és a főlépcsőház, az étkező, a "négy évszak szoba", az urasági háló, a grófné szobája és a kabinet, a keleti toronyszoba, a díszterem, valamint a kápolna. Restaurálták a rokokó falfestményeket is, melyek keletkezéstörténetét az állandó kiállításon egy kisjátékfilm meséli el. 2012-ben a Holt-Bódva revitalizációja is megtörtént, 2013 óta pedig múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak a kastélyban.

Egy szoknya, egy nadrág… egy kastély! kiállítás
Izgalmakkal, romantikával és rejtélyekkel teli filmes kalandra hív az Edelényi kastélysziget legújabb időszaki kiállítása, ahol megismerheted a ’30-as, ’40-es évek ikonikus magyar filmjeit, moziplakátjait, filmes kellékeit, sőt a korabeli enteriőrök között akár te magad is filmcsillaggá válhatsz!

Muráti Lili, Tolnay Klári, Páger Antal, Jávor Pál, Latabár Kálmán… csak néhány név a 20. század leghíresebb magyar filmcsillagai közül, akiknek akár a bőrébe is bújhatsz az Edelényi kastélysziget legújabb időszaki kiállításán. Merülj el ’30-as, ’40-es évek filmjeinek díszletei között és keltsd életre a „hős szerelmest” vagy a „bátor katonát”! Légy te a rendező! A helyszín adott, a díszlet adott, már csak TE hiányzol!

Hóbortos képzeletbeli kalandra, filmtörténetre, műtárgyakra és fantáziára alapozott kastélybéli játékra invitálunk az Edelényi kastélysziget legújabb időszaki kiállításán, ahol a megelevenedő múltat újra játszhatod a jelenben. A ’30-as, ’40-es évek ikonikussá vált magyar mozifilmjeinek plakátjai és enteriőrjei között sétálva részese lehetsz egy fantasztikus élménynek. Látogass el a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és az Edelényi kastélysziget közös kiállítására.

Csernus Tibor emlékműterem és kiállítás
Különleges és egyben egyedi kiállításnak adnak otthont az Edelényi kastélysziget több mint háromszáz éves termei, ahol Csernus Tibor Kossuth-díjas magyar grafikus és festő párizsi műterme és jónéhány jelentős alkotása teszi exkluzívvá a művész szürrealista világának bemutatását. Átemeljük Párizst, egy vidéki magyar kisváros kastélyába.

Nem mindennapi kiállításnak ad otthont az Edelényi kastélysziget, ahol Csernus Tibor magyar származású, Kossuth-díjas, párizsi festő inspiratív műtermébe és jónéhány jelentős alkotásának forgatagába csöppen az érdeklődő. A látogatók megismerhetik a szürrealista művész egyedi módszereit, különleges látásmódját, egy kép születését, valamint ízelítőt kaphatnak abból a technikai sokszínűségből, mely a magyar figuratív festészet nagymesterét jellemezte.

A tárlatokról bővebb információ, illetve letölthető fotó az alábbi linkeken érhető el:

https://www.edeleny-kastely.hu/kiallitasok/filmplak%C3%A1tok

https://www.edeleny-kastely.hu/kiallitasok/muterem3780 Edelény, Borsodi út 7.

Nyitva tartás:
Tavaszi - nyári nyitva tartás:
Április 1. és október 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között.
Hétfő: szünnap
Tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30

Őszi - téli nyitva tartás:
November 1. és március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között.
Hétfő: szünnap
A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30

+36/48/524-030, +36/70/902-68-56
www.edelenyikastelysziget.hu
judit.bay@nofnkft.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
3091
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Vár, kastély