Kőszeg Városi Múzeum - Hősök tornya, Tábornokház, Arany Egyszarvú Patika

Kőszeg

Kőszeg azon ritka magyarországi városok közé tartozik, amelyeknek még áll a középkori városfaluk, s városszerkezetük sem sokat változott. E több száz éves védmű részét képezte az egykori Árpád-kori déli kapu, melynek helyén a város jelképe, az 1932-ben épített Hősök Tornya emelkedik. Mellette található a Tábornokház, amely ma a Kőszegi Városi Múzeum központi épülete. Az épületegyüttes első emeletén a kőszegi kézművesipar történetét bemutató állandó kiállítást lehet megtekinteni. Az egykori mesterek felszerelésével, összetartozó műtárgyakkal enteriőrszerű műhelyeket rendeztek be (többek között nyerges-, cukrász-, mézesbábos, órás-, könyvkötő, kéményseprő, borbély- és lakatosműhelyt). A tárlatot céhládák, mesterlevelek, szabályzatok és céhremekek teszik színessé. Az intézmény az ország egyik leggazdagabb céh- és ipartörténeti gyűjteményét mondhatja ugyanis magáénak, de láthatók itt a Mária Terézia által alapított rajztanoda diákjainak alkotásai is. Az Arany Egyszarvú Patikában (Jurisics tér 11.) található A nyugat-dunántúli patikák történetéből című állandó kiállítás, amely Vas megye 17?19. századi polgári és szerzetesi gyógyszertárainak emlékeiből mutat be válogatást a 18. századi állapotnak megfelelően helyreállított épületben. A látogatók megtekinthetnek itt egy hazai viszonylatban egyedülálló drogpadlást, melyet a mai napig a száradó növények kellemes illata leng be. A belső udvaron kialakított barokkos patikakertben a 17. század során gyógynövényként használatos növényekből mutatnak be közel nyolcvanfélét. Az egykori patikaépület első helyiségében a megye gyógyszerészet-történetének legrégebbi dokumentumait és a jezsuita patika írásos emlékeit állították ki. A nagyteremben az ásványi, növényi és állati eredetű gyógyszeralapanyagokból, illetve a 19?20. század fordulóján hazánkban forgalmazott gyógyászati késztermékekből látható válogatás. A tárlat a súly- és térfogatméréshez, valamint a gyógyszerek vizsgálatához használt eszközöket is ismerteti. A legbelső teremben eredeti helyén látható a kőszegi jezsuita fráterek által 1740?44 között helyben készített, kézzel faragott, festményekkel díszített officina bútor, amely európai hírű képviselője a Magyarországon jezsuita barokknak nevezett stílusnak. A bútorzat a felszereléssel együtt az Iparművészeti Múzeum tulajdonát képezi.

TEMATIKA

9730 Kőszeg, Jurisics tér 6.
Nyitva tartás:Egész évben. Kedd-Vas 10:00-17:00

+36 94 360 240
www.koszegimuzeumok.hu
varosimuzeum@koszegimuzeumok.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

1840; 1839; 1838

Kiskönyvtár

209; 249; 567 Kőszeg


Nehéz emberek

Filmvetítés és előadások a Keretek között - A hatvanas évek művészete Magyarországon című kiállításban

A dokumentumfilm olyan feltalálókat és mérnököket szólaltat meg, akik jelentős innovatív fejlesztéseken dolgoztak, miközben rendszerszintű akadályokba ütköztek.

Magyar Nemzeti Galéria
BudapestBúcsú a zászlótól

A hit megtartó ereje – Az Erdélyi Fejedelemség és Debrecen című időszaki kiállítás egyik ékessége Bocskai István fejedelem hadi lobogója.

Déri Múzeum
DebrecenNézőpontok

Tárlatvezetés a Bolygón innen, Földön túl - A kis herceg kiállításban

A Laczkó Dezső Múzeum a Bolygón innen, földön túl – A kis herceg című kiállításhoz kapcsolódóan Nézőpontok címmel szaktárlatvezetés sorozatot indít. Olyan neves művészek, irodalmárok részvételével, mint Pintér Viktória irodalmár, Gerölyné Joó Katalin pedagógus, Brassai Zoltán irodalomtörténész.

Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém