Kőszeg Városi Múzeum - Hősök tornya, Tábornokház, Arany Egyszarvú Patika

Kőszeg

Kőszeg azon ritka magyarországi városok közé tartozik, amelyeknek még áll a középkori városfaluk, s városszerkezetük sem sokat változott. E több száz éves védmű részét képezte az egykori Árpád-kori déli kapu, melynek helyén a város jelképe, az 1932-ben épített Hősök Tornya emelkedik. Mellette található a Tábornokház, amely ma a Kőszegi Városi Múzeum központi épülete. Az épületegyüttes első emeletén a kőszegi kézművesipar történetét bemutató állandó kiállítást lehet megtekinteni. Az egykori mesterek felszerelésével, összetartozó műtárgyakkal enteriőrszerű műhelyeket rendeztek be (többek között nyerges-, cukrász-, mézesbábos, órás-, könyvkötő, kéményseprő, borbély- és lakatosműhelyt). A tárlatot céhládák, mesterlevelek, szabályzatok és céhremekek teszik színessé. Az intézmény az ország egyik leggazdagabb céh- és ipartörténeti gyűjteményét mondhatja ugyanis magáénak, de láthatók itt a Mária Terézia által alapított rajztanoda diákjainak alkotásai is. Az Arany Egyszarvú Patikában (Jurisics tér 11.) található A nyugat-dunántúli patikák történetéből című állandó kiállítás, amely Vas megye 17?19. századi polgári és szerzetesi gyógyszertárainak emlékeiből mutat be válogatást a 18. századi állapotnak megfelelően helyreállított épületben. A látogatók megtekinthetnek itt egy hazai viszonylatban egyedülálló drogpadlást, melyet a mai napig a száradó növények kellemes illata leng be. A belső udvaron kialakított barokkos patikakertben a 17. század során gyógynövényként használatos növényekből mutatnak be közel nyolcvanfélét. Az egykori patikaépület első helyiségében a megye gyógyszerészet-történetének legrégebbi dokumentumait és a jezsuita patika írásos emlékeit állították ki. A nagyteremben az ásványi, növényi és állati eredetű gyógyszeralapanyagokból, illetve a 19?20. század fordulóján hazánkban forgalmazott gyógyászati késztermékekből látható válogatás. A tárlat a súly- és térfogatméréshez, valamint a gyógyszerek vizsgálatához használt eszközöket is ismerteti. A legbelső teremben eredeti helyén látható a kőszegi jezsuita fráterek által 1740?44 között helyben készített, kézzel faragott, festményekkel díszített officina bútor, amely európai hírű képviselője a Magyarországon jezsuita barokknak nevezett stílusnak. A bútorzat a felszereléssel együtt az Iparművészeti Múzeum tulajdonát képezi.

TEMATIKA

9730 Kőszeg, Jurisics tér 6.
Nyitva tartás:Egész évben. Kedd-Vas 10:00-17:00

+36 94 360 240
www.koszegimuzeumok.hu
varosimuzeum@koszegimuzeumok.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

1840; 1839; 1838

Kiskönyvtár

209; 249; 567 Kőszeg


Szerepcsere

A lámpás én vagyok

A múzeumpedagógiai „évnyitón” a MODEM egy rendhagyó interaktív tárlatvezetésre és szakmai fórumra várja az érdeklődő pedagógusokat.

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
DebrecenKULTOK VI. – Metakritika

Fontos és alighanem szükségszerű, hogy a kritikusi szakma időről időre rákérdezzen saját tevékenységére, a kulturális és tudományos életben betöltött szerepére, arra, hogy mit jelent a tudásközvetítés és -szervezés ezen formája az eltérő diszciplínák önértelmezése, működésmódja és folytonossága szempontjából.

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
DebrecenFelhők között – Firkalak

A gyerekekkel egy érdekes kirándulásra indulunk, ahol a képzeletünket használva felhőkből olvasunk, fényeket szelídítünk és antropomorfizált állatokról beszélgetünk.

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
DebrecenSanghay-Shanghai: Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között

A kiállítás célja, hogy a Shanghaiban élő magyarok Hopp Múzeumba került kínai hagyatéka (bútorai és viseletei) révén bepillantást engedjen a két világháború közötti Shanghai világába, valamint a magyarországi művészetben a keleti hatások bemutatásával megjelenítse az eddig kevéssé vagy egyáltalán nem kutatott területeket. Fő motívumok a „keleti” tánc és öltözék.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
BudapestVarázs lakott a kezeiben

Kiállítás Kass János grafikusművész olvasókönyvi illusztrációiból

Kass János (1927–2010) – a Szegeden született grafikusművész Budapesten és Lipcsében tanult. Sokoldalú munkássága felölelte a képzőművészet számos területét: a könyvtervezést, a könyvillusztrációt, a rézkarcokat, a linómetszeteket, a szitanyomatokat, a bélyegtervezést, de készített szobrokat, és fotózott is. Művészeti tevékenységéért megkapott minden jelentős magyar kitüntetést.

Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma
KecskemétFolyamatos emlékezet

Korniss Péter kiállítása

Korniss Péter a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alkotója, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus. Munkásságának középpontjában az eltűnőben lévő erdélyi és magyarországi paraszti életmód dokumentarista ábrázolása áll.

Magyar Nemzeti Galéria
Budapest