Légiközlekedési Kulturális Központ

Budapest

A Légiközlekedési Kulturális Központ 2010-ben alakult meg, Somogyi-Tóth Dániel (karmester, orgonaművész, Debrecen város zeneigazgatója, vitorlázórepülő, légifotós) és Tóth Gábor (Airbus kapitány, vitorlázórepülő) a Malév egykori Tu-154-es szimulátorának rendbehozatala céljából hozta létre. Később azonban a csapat tevékenységi köre kibővült, nagyobb célokat tűztek ki maguk elé ? köztük a Budapest Airport mellett álló skanzen megújítását. A központ 2013 májusa óta szervezi a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér területét bejáró túrákat. A repülőteret egy háromórás program keretében mutatják be a látogatóknak, melynek során a vendégek megtapasztalhatják, hogy a repülőtér egy önálló kisváros saját kutakkal, vízművekkel, hőerőművel és orvosi rendelővel. A buszos túra során lehetőség nyílik a kiszállásra a Központi Tűzoltóbázison, a forgalmi előtéren álló, parkoló repülőgépeknél, valamint a gurulóút vagy a futópálya mellett a biztonsági sávon kívül is. A látogatás alatt a túravezetők izgalmas előadásokat tartanak a repülőtér működéséről. Előre bejelentkezni kötelező, amit az internetes foglalási rendszeren keresztül kell lebonyolítani, a repterlatogatas.hu weboldalon. Az LKK 2104 májusában átvette a Ferihegyi Repülőmúzeum ? vagyis az Aeropark ? üzemeltetését a Ferihegy Repülőgép Emlékpark Kulturális Alapítványtól. A múzeum bemutatja a magyar közforgalmú repülés elmúlt hatvan évének fejlődéstörténetét. Az emlékpark 1991-ben nyílt meg az eredeti helyén, de a kiállított repülőgépek és kiszolgáló járművek karbantartására korábban nem jutott elég forrás. Mikor a központ átvette az üzemeltetést, számos felújítási munkát kellett elvégezni ? céljuk az, hogy statikus szoborpark helyett interaktív látogatóközpontot alakítsanak ki. Azóta az Emlékpark Aeropark néven folytatja a működést. A látogatók egy szimulátor segítségével kipróbálhatják például, hogy milyen érzés repülőgépet irányítani. A parkban többek között olyan gépek tekinthetők meg kívülről-belülről, mint a Liszunov Li-2T, a Iljusin Il?18V (HA-MOA), vagy a Tupoljev Tu?134 (HA-LBE).

TEMATIKA

1185 Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 19. számú épület 2.
Nyitva tartás:III. utolsó vasárnapja?V. 31. valamint IX. 1.?X. utolsó szombatja: Hét-Vas: 9:00-18:00, VI. 1.-VIII. 31.: Hét-Csüt: 9:00-18:00, Pén-Vas 9:00-20:00, X. utolsó vasárnapja és XI. 30., valamint III. 16. és III. utolsó szombatja között: Hét-Vas: 9:00-17:00, XII. 1.-III. 15.: Szom-Vas 10:00-16:00, csoportoknak hétköznap is

+36 1 296 7489; +36 20 617 4141
www.aeropark.hu
info@repterlatogatas.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

KiskönyvtárRómai Fesztivál a Flórián téren

Megelevenedik az Ókor a Flórián téren! Szeptember 17-én minden érdeklődő részese lehet az időutazásnak, ugyanis ezen a napon életre kel az ókori Aquincum katonavárosa. Nemcsak a római polgárok életébe kóstolhatunk bele, de bepillantást nyerhetünk egy valódi legió tábor életébe, vagy akár egy gladiátorküzdelembe is!

Budapesti Történeti Múzeum - Aquincumi Múzeum
BudapestMúzeum+ Avantgárd

A nyári szünet utáni első Múzeum+ témája az avantgárd. A kifejezés eredetileg a 20. század elejének formabontó művészeti törekvéseit jelentette.

Magyar Nemzeti Galéria
BudapestNégykezes kedd

Sok szeretettel várjuk, ha szeretne kreatív módon kikapcsolódni és új technikákkal, ötletekkel megismerkedni. Ruhadíszek, textiljátékok, hasznos és szép holmik kerekednek hétről hétre.

Hetedhét Játékmúzeum
SzékesfehérvárFolyamatos emlékezet

Korniss Péter kiállítása

Korniss Péter a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alkotója, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus. Munkásságának középpontjában az eltűnőben lévő erdélyi és magyarországi paraszti életmód dokumentarista ábrázolása áll.

Magyar Nemzeti Galéria
BudapestVarázs lakott a kezeiben

Kiállítás Kass János grafikusművész olvasókönyvi illusztrációiból

Kass János (1927–2010) – a Szegeden született grafikusművész Budapesten és Lipcsében tanult. Sokoldalú munkássága felölelte a képzőművészet számos területét: a könyvtervezést, a könyvillusztrációt, a rézkarcokat, a linómetszeteket, a szitanyomatokat, a bélyegtervezést, de készített szobrokat, és fotózott is. Művészeti tevékenységéért megkapott minden jelentős magyar kitüntetést.

Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma
KecskemétSanghay-Shanghai: Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között

A kiállítás célja, hogy a Shanghaiban élő magyarok Hopp Múzeumba került kínai hagyatéka (bútorai és viseletei) révén bepillantást engedjen a két világháború közötti Shanghai világába, valamint a magyarországi művészetben a keleti hatások bemutatásával megjelenítse az eddig kevéssé vagy egyáltalán nem kutatott területeket. Fő motívumok a „keleti” tánc és öltözék.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Budapest