Petőfi Sándor Emlékház és Móra Ferenc Emlékház

A Kiskun Múzeum két emlékházat működtet Kiskunfélegyházán, az egyik Petőfi Sándornak, a másik pedig Móra Ferencnek állít emléket. Petőfi Kiskunfélegyházán töltötte gyermekéveit. Apja, Petrovics István 1824 és 1830 között bérelte a Hattyúhoz címzett kocsmát és mészárszéket, a család pedig a város központjában, egy vályogfalú, nádtetős házban lakott. Ezt később lebontották, s az új tulajdonos gyönyörű polgárházat emelt a helyére, amely 1993 óta Petőfi Sándor Emlékházként működik. Az itt berendezett tárlat a Kiskunság és Kiskunfélegyháza 19. századi helytörténetének ismertetésével kezdődik, és a Petőfi-család iratainak, valamint a költő diákévei képi és tárgyi emlékeinek felsorakoztatásával zárul, de helyet kapnak itt Dulity Tibor alföldi festőművész alkotásai is. A Petőfi-kutatás dokumentumai két csoportban várják a látogatókat: a család félegyházi tartózkodásának részletes bemutatása mellett félegyházi születésű és kötődésű Petőfi-kutatók által összegyűjtött könyvek, kéziratok, cikkek, tanulmányok is megtalálhatók az emlékházban. Móra Ferenc szülőházában kapott helyet az író emlékkiállítása (Móra Ferenc utca 19.), igaz, családja csak rövid ideig ? Daru utcai lakásuk felújításáig ? tartózkodott itt. Az épületet 1971-ben restaurálták, és Móra Ferenc munkásságát bemutató emlékhellyé alakították át, amely 1972 óta látogatható. Az épület pitvaráról a szabadkéményes konyhába jutunk, amely korabeli háztartási eszközök révén a kenyérsütés mozzanatait idézi. A korábbi szűcsműhelyben az író apjának, Móra Mártonnak a relikviái kaptak helyet, köztük a kaszapad és a curholó nevű bőrkikészítő szerszám. A nagyobbik szobában irodalomtörténeti kiállítás várja az érdeklődőket, amely helytörténeti emlékek segítségével mutatja be az író életútját, szülővárosa iránti ragaszkodását pedig fényképekkel, valamint Móra Ferenc megjelent köteteivel támasztja alá. Az emlékházak kiállításai az anyaintézmény nyitvatartási idejében, előzetes bejelentkezést követően látogathatók.6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi Sándor utca 7.

Nyitva tartás:Előzetes bejelentkezés alapján.

+36 76 461 468
www.kiskunmuzeum.hu
kiskunmuzeum@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
330; 332
Kiskönyvtár

TEMATIKA

A ajánlatai

Múzeumok határok nélkül - Örökség – Tudomány – Turizmus

VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai konferencia

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület és a Jósa András Megyei Hatókörű Városi Múzeum az NKA támogatásával, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szakmai együttműködésével, valamint a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, a Felnőttkori Tanulás Elektronikus Európai Platformja (EPALE) és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete pártolásával szakmai továbbképzésen való részvételre hívja az érdeklődőket.

Sóstói Múzeumfalu
Nyíregyháza - Sóstó


Borvirág Borklub

Bacchus tölt poharat…

Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Budapest


Mese tábor

7-9 éveseknek

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy… Szegény legény? Hétfejű sárkány? Vagy egy csodálatos tündér? Folytassuk együtt a történetet! Megismerkedünk varázslatos hősökkel és közösen készítünk mesebeli finomságokat. Hipp és hopp, indulunk a mesék világába!

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Budapest