AZ ’56-OS MÚZEUMTÚRÁBAN RÉSZT VEVŐ KIÁLLÍTÁSOK

AZ ’56-OS MÚZEUMTÚRÁBAN RÉSZT VEVŐ KIÁLLÍTÁSOK

Töltse le a múzeumok elérhetőségeit! (pdf)  

 

ÓBUDAI MÚZEUM

Óbuda 1956

(2016. október 20. – 2017. április 30.)

Az Óbudai Múzeum Óbuda 1956 kiállításának legfontosabb célja, hogy különböző egységeken keresztül mutassa be, hogy a forradalom miként érintette Óbudát és a városrész lakóit. Megismerhetjük a település egyes színtereinek a forradalom részévé válását, másrészt olyan kerületi lakosokat is bemutat a tárlat, akiknek a forradalmi vagy mindennapi tevékenysége átlépte a kerület határait.

További információ a múzeumról: Óbudai Múzeum

 

ORSZÁGGYŰLÉSI MÚZEUM

1956. október 25-i sortűz áldozatainak emlékhelye

(Folyamatosan nyitva tart)

Az 1956. október 25-i sortűz áldozatainak emlékhelye a Kossuth tér alatt húzódó, az Országház egykori klimatizálását elősegítő déli szellőző alagút 350 m2-es terében látható, s két önállóan is felfogható, egymást szervesen kiegészítő egységből áll: az 1956. október 25-én a Kossuth téren lezajló kegyetlen sortüzet és a hozzá vezető eseményeket megvilágító kiállításból, valamint az emlékezés helyeként kialakított rotundából, amely a gyász kifejezésére, a tiszteletadásra és megemlékezésre ad lehetőséget a látogatóknak. Az egész évben látogatható emlékhelyen október 17-21. között kifejezetten az ’56-os Múzeumtúra keretében várják az iskolai csoportokat.

További információ a múzeumról: Országgyűlési Múzeum

 

PETŐFI IRODALMI MÚZEUM

"Ilyen nagy dolog a Szabadság?..." emigráció - forradalom – művészet

(2016. november 4. - 2017. április 2.)

A Petőfi Irodalmi Múzeum az évforduló alkalmából megrendezett időszaki kiállításában az emigrációba kényszerült művészek, írók és az 1956-os forradalom kapcsolatát szeretné bemutatni, középpontba állítva a forradalom kitörése idején már emigrációban élő, illetve leverése után elmenekülő alkotók megnyilvánulásait. A személyes portrék mellett a múzeum hangsúlyt kíván fektetni az emigrációs orgánumokra: a rádiókra, sajtókiadványokra, publicisztikára. Számos ritkaságot, ritkán, vagy soha nem látott műtárgyat, képzőművészeti alkotást, illetve kevéssé ismert audiovizuális dokumentumot ismerhet meg a látogató.

Lebomló tükrei az emlékezetnek. Erdélyi alkotók és 1956

(2017. január 20. – 2017. április 23.)

Az „Ilyen nagy dolog a szabadság?" című kiállítás témaválasztásához kapcsolódva új tárlatunkban is a Forradalom kevésbé ismert vonatkozásaiból adunk ízelítőt. Visszaemlékezések, hivatalos dokumentumok, interjúk, műalkotások mozaikkockáiból állítunk emléket olyan erdélyi értelmiségi sorsoknak, melyeket egy ideál iránti lelkesedés és a szabadságvágyra válaszként következett megtorlás írt át radikálisan.

További információ a múzeumról: Petőfi Irodalmi Múzeum

 

TERROR HÁZA

Egy akaraton 1956-2016

(2016. június 28. – 2017. június 30.)

Egyedülálló időszaki kiállítással készült az 1956-os forradalom emlékévében a Terror Háza Múzeum. A látogató az ’Egy akaraton 1956-2016’ című új tárlaton testközelből élhetik át a forradalom legfontosabb pillanatait: VR-szemüveget felvéve egy páratlan kaland részesei lehetnek.

Eddig csak elképzelhettük, milyen drámai, félelmetes vagy éppen felemelő lehetett egy ’56-os utcai harc, egy életre szóló búcsúzás, bajtársaink eltemetése, vagy egy vallatás – a virtuális valóság segítségével most azonban mindez kézzelfoghatóvá válik számunkra. Magyarországon eddig sosem látható módon, hat kisfilmmel élhetjük át a magyar történelem sorsfordító pillanatait, a jelenetek részeseivé válhatunk: mellettünk, előttünk, mögöttünk, felettünk és alattunk történnek az események. Minta csak ott lennénk velük, a forradalmárokkal, a pesti srácokkal – 1956 hőseivel.

További információ a múzeumról: Terror Háza

 

A programban részt vett, már bezárt kiállítások:

BAJOR GIZI SZÍNÉSZMÚZEUM

Ezer év – Szabadsághegy – Galilei. A forradalom műsora

(2016. október 19. – 2017. január 18.)

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a Bajor Gizi Színészmúzeumban Ezer év – Szabadsághegy – Galilei. A forradalom műsora című kamaratárlattal és egy beszélgetéssorozattal emlékezik az 1956-os forradalom színházi eseményeire. A kiállításon olyan dokumentumokat is bemutatnak, melyek nagy részét eddig nem láthatta a közönség. Irodalomtörténészek, történészek, a korszak tanúi és kutatói vizsgálják az érdekes, különleges forrásokat.

További információ a múzeumról: Bajor Gizi Színészmúzeum

 

KISCELLI MÚZEUM

Mutató nélkül. B. A. úr X-ben - Gróf Ferenc kiállítása

(2016. október 29. – 2016. december 31.)

A Kiscelli Múzeum az 1958-as brüsszeli világkiállításra készített Bernáth Aurél-pannóval, Déry Tibor rabságban írt regényével, vagyis a szabadságharcot követő évek kifelé mutatott és idebenn átélt kettős nyelvezetének bemutatásával készül az évfordulóra. Az intézmény időszaki tárlatán korabeli dokumentumok és filmrészletek, valamint kortárs reflexiók segítségével elevenedik meg az ötvenes évek legvége.

További információ a múzeumról: Kiscelli Múzeum

 

MAGYAR NEMZETI MÚZEUM

Rejt/Jel/Képek ’56 – A forradalom titkos művészete

(2016. június 23.  – 2016. november 13.)

A Magyar Nemzeti Múzeum Rejt/Jel/Képek ’56 – A forradalom titkos művészete című új időszaki kiállításán eddig be nem mutatott műveket láthatunk. A különleges és sokszor meglepő válogatásnak köszönhetően a tárlat a rendezők szándéka szerint jelentős mérföldkő lehet az 1956-ra vonatkozó képzőművészeti alkotások megismertetésében.

További információ a múzeumról: Magyar Nemzeti Múzeum

 

NEMZETI SPORTKÖZPONTOK MAGYAR OLIMPIAI ÉS SPORTMÚZEUM

Magyar olimpiai sikerek 1896-2016

(2016. augusztus 3. – 2016. december 31.)

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum olimpiatörténeti kiállításán egyebek mellett az 1956-os fekete szalaggal átszőtt Kossuth-címeres olimpiai csapatzászlót és a melbourne-i formaruhát is meg lehet tekinteni. Ugyancsak látható az a gyászszalagos magyar zászló, melyet az 1956-os melbourne-i olimpiai faluban húztak fel, hogy emléket állítson a vérbe fojtott magyar forradalomnak. A zászlót Jenei László olimpiai bajnok vízilabdázó csempészte haza Magyarországra, majd rejtegette a rendszerváltásig.

További információ a múzeumról: Magyar Olimpiai és Sportmúzeum

 

NÉPRAJZI MÚZEUM

A szabadság kódjai – Jelek és jelképek a függetlenség jegyében

(2016. június 24.  – 2016. november 27.)

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a Néprajzi Múzeumban rendezett kiállítás az 1848-49-es és az 1956-os forradalom és szabadságharc összefüggéseire hívja fel a figyelmet. 1848 a polgári szabadságjogok kivívását és biztosítását, 1956 azok visszaszerzését tűzte ki céljául. Így teljesen természetes, hogy az ’56-os forradalom ’48 szellemiségén, esetenként programján alapult, és szinte teljes egészében annak szimbólumrendszerére épült.

További információ a múzeumról: Néprajzi Múzeum

 

NE FELEJTSD EL BESZEREZNI A MOZAIK MÚZEMTÚRA MATRICÁT,

KERESD AZ INFORMÁCIÓS TÁBLÁT!

 

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.