Balatoni Múzeum

A Balaton nyugati szegleténél fekvő kisvárosban, Keszthelyen található a Balatoni Múzeum, amelynek állandó tárlatán Magyarország legnagyobb tavának keletkezéséről, állat- és növényvilágáról, a környék ásatásairól, a balatoni halászat és hajózás történetéről, valamint a fürdőéletről találunk tárgyi emlékeket, de rendszeresen rendeznek itt történeti és képzőművészeti időszaki kiállításokat is.
A 19. század utolsó évtizedében vetődött fel egy balatonvidéki múzeum létrehozásának terve; az intézmény megteremtéséhez a múzeum ügyét támogató Csák Árpád szolgabíró régészeti gyűjteménye jelentette az alapot. Ettől kezdve folyamatosan fejlesztették a szakosztályokat, s Csák több környező településen folytathatott ásatásokat, a múzeum pedig önálló telekhez jutott. Az állomány az egykori hercegi portán 1925 és 1928 között, Györgyi Dénes tervei alapján épült neobarokk épületben kapott helyet, és a sümegi Darnay Múzeummal való egyesítés folytán jelentősen bővült. A II. világháború alatt viszont hadikórháznak éppúgy helyet kellett biztosítani itt, mint a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum ládáinak. Ezeket aztán a keszthelyi és a sümegi becsomagolt értékekkel együtt 1945 márciusában vonatra rakták, a pótolhatatlan értékeket szállító szerelvényt pedig egy bombatámadás semmisítette meg.
A kiürült múzeumot teljesen újra kellett szervezni. Működését az államosítása után, 1949-ben – nagyrészt még kölcsönzött tárgyakból – létrehozott kiállítás tette újra stabillá. Az 1967-ben megnyílt – és 1986-ban megújított, kibővített – állandó tárlat már a múzeum saját anyagára építhetett, 2011 óta pedig az Aranyhíd – fejezetek a Balaton történetéből című kiállítás is látogatható, melynek részét képezi a balatoni akvárium is.
A leltározott gyűjteményi állomány megközelíti az 550 ezer darabot; a Római kori kőtárban például helyi, Pannonia provinciabeli tárgyi emlékeket, a Középkori kőtárban pedig antik örökségből építkező keresztény kőfaragványokat találunk. A Halápy János Emlékszoba bejárásával a Zala megyei Pórszombatról származó, egy ideig a kubizmus, majd az impresszionizmus formanyelvéből építkező alkotó életművébe nyerünk betekintést. Az intézmény 2012-ben elnyerte az Év múzeuma címet.8360 Keszthely, Múzeum utca 2.

Nyitva tartás:
Kedd-Vasárnap: 10:00-18:00

+36 83 312 351, ­+36 83 511 335
www.balatonimuzeum.hu
info@balatonimuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
2043
Kiskönyvtár
275 Balatoni Múzeum

TEMATIKA

Képzőművészet

Természettudomány

Történelem, régészet

Hírek
Kiállítások