DEMÓ 5 program – Digitális múzeumpedagógiai élménynap

images/VMT_DEMO5_1920x1080korr.jpg

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája szervezésében 2022. február 9-én került megrendezésre a Mozaik Múzeumtúra – DEMÓ 5. Digitális Edukációs Múzeumi Órák – Híres magyarok 2. című program, amely 44, magyarországi és határon túli múzeum közreműködésével a Kárpát-medence történetének alakulásában jelentős szerepet játszó magyar történelmi személyiségek, tudósok, kutatók bemutatása mellett alkalmat kínált a magyar kulturális, történelmi és művészeti értékek megismertetésére, bemutatására, játékos formában történő elemzésére. A korosztályos bontásban – általános iskola 3-4. évfolyam, 5-6. évfolyam, 7-8. évfolyam, középiskola 9-12. évfolyam –, tematikus órarendben strukturált online eseményt a virtualismozaikmuzeumtura.hu weboldalon adtuk közre.

A DEMÓ 5 – Híres magyarok 2. programra közel 700 pedagógus regisztrált. A diákok jelenléti oktatásban követhették a múzeumpedagógiai élménynapot, amely mintegy 23 ezer diák bevonását jelentette az ország minden régiójából és határon túlról is. 2022. február 9-én a felhasználók száma 2,4 ezer volt a virtualismozaikmuzeumtura.hu weboldalon, a múzeumok aloldalainak megtekintési száma pedig meghaladta a 24 ezret. A megtekintések száma a DEMÓ 5 program publikálását követően folyamatosan emelkedik, a digitális tartalmak mindenki számára ingyenesen hozzáférhetők és elérhetők az elkövetkezendő időszakban is. A DEMÓ 5 naphoz csatlakozó 3-12. évfolyamos diákok összesen 44 magyarországi és határontúli múzeum és kiállítóhely több, mint 100 digitális feladata, foglalkozása között barangolhatnak a tematikus órarend alapján.

A DEMÓ 5 virtuális feladatai itt érhetőek el.

Magyar Nemzeti Múzeum

Országhatárokon átívelve
A DEMÓ 5 – Híres magyarok 2. programon többen alsó tagozatos diákként vettek részt a korábbiakban megszólított általános iskolás és középiskolás célcsoportok mellett. Határon túli résztvevőket is fogadott a DEMÓ 5 program, a legtöbben Romániából, az Amerikai Egyesült Államokból, Szerbiából és Szlovákiából követték az eseményeket, de voltak Írországból és Ausztriából is érdeklődőink.


Esterházy-kastély (Kismarton | Eisenstadt | Ausztria)

Sokrétű felhasználhatóság

Az összegyűjtött és rendszerezett edukációs kisfilmek, oktatóvideók, tankockák, kvízek, keresztrejtvények, online fejtörők és feladatok könnyen kapcsolhatóak a tananyaghoz és legnagyobb előnyük a sokrétű felhasználhatóságban rejlik, legyen szó akár hagyományos tantermi jelenléti oktatásról, ahol csoportmunkában dolgozhatnak ezzel a diákok, vagy éppen otthoni digitális oktatásról, ahol egyénileg oldhatják meg a feladatokat.

Változatos témák – Kinizsi Páltól Sisi, a magyarok királynéja, valamint Petőfi Sándor személyiségének bemutatásán túl Márai Sándorig

Érdekességek Kinizsi Pál sodronyingéről, Luxemburgi Zsigmond virtuális könyve, Vörösmarty keresztrejtvény, Kincsem, a veretlen híres magyar versenyló különleges élete, Petőfi és a korabeli hangszerek, bandák, Arany János balladaköltészete, Sisi királyné szerepe a kiegyezésben, híres ételek - híres magyarok Redmenta vetélkedő Jocó bácsival, Bartók Béla és a türelemüvegek, Márai Sándor virtuális kiállítás és még számos érdekes, izgalmas, nem mindennapi digitális játék és feladat.


Néprajzi Múzeum

Tanári visszajelzések a „DEMÓ 5” napról:

„Nagyon jó program, szinte minden tantárgyhoz kitűnően használható. Óriási előny, hogy tanárként regisztráció után előre hozzáférhetek a tematikához és a feladatokhoz, így jól tervezhető a kínálat beépítése a tantárgyaimba, egy-egy érdekes témát más szakos kollégáimnak is tudok ajánlani. Számomra külön értéke, hogy mivel játékosítva tanítom a tantárgyaimat, a feladatok nagyszerűen beépíthetők az értékelésbe, pontgyűjtésbe. Kitűnően alkalmazható a digitális tanulói kompetenciák fejlesztésére (is)!”

„Örülök a kezdeményezésnek, színesíti a tanóráimat.”

„Nagyon érdekes, újszerű módja az ismeretszerzésnek, ismeret-megosztásnak. A tanulók szempontjából egy felhasználóbarát, motiváló kezdeményezés.”

„Sok újdonságot tanultunk közösen. Gyorsan elröppent az az idő, amit rá tudtunk szánni. A gyerekek saját tempójukban haladtak, így a differenciálás is megvalósult, tudtam segíteni nekik, ha elakadtak. A felület könnyen kezelhető.”

„Nagyon szervezett program. Az a lehetőség, hogy korosztályonként megjelölték a feladatokat, nagyban megkönnyítette a készülést. Érdekes és új információkat tudhattak meg a gyerekek játékos, interaktív feladatokon keresztül. Az a lehetőség, hogy virtuálisan is bejárhattunk egy-egy múzeumot nagyszerű, hiszen ezzel inspirálhatjuk a leginkább őket arra, hogy valóban meg is látogassák az adott intézményt.”

„A gyerekek reakciója: Mivel korábban is részt vettünk DEMÓ programokon, felkínáltam a gyerekeknek lehetőségként a DEMÓ 5-ön való részvételt. Nem alakult ki vita az osztályban, az előző évek élményei alapján teljes egyetértésben, "közfelkiáltással" döntöttek az idei részvétel mellett!”


A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében és lebonyolításában, a Néprajzi Múzeum és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület szakmai együttműködésével valósul meg.
MozaikMuzeumtura.hu -VirtualisMozaikMuzeumtura.hu - Facebook - Instagram - YouTube