ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium...

Gothard Jenő, Vas vármegyei nemesi család sarja 1881-ben rendezett be csillagászati obszervatóriumot Szombathely melletti birtokán. Az itt történt első észlelések fontos lépéseknek számítottak a századforduló új tudományágának, az asztrofizikának a hazai történetében.
Gothard 1909-ben bekövetkezett halála után nem sokkal az intézmény bezárta kapuit, tudományos felszereléseit sokáig a premontrei rend szombathelyi gimnáziumának szertárában őrizték. A gimnázium az 1940-es évek végén újra használatba vette az örökséget, s 1972-ben a herényi kis-Gothard kúria területén új csillagászati kupolaépületet adtak át, amely 1979-től egyetemi csillagvizsgálóként működik. A kutatások mellett Gothard Jenő munkásságának feldolgozása és könyvtárának tudományos igényű bővítése is megkezdődött.
Az asztrofizikai obszervatórium tárlatán Gothard európai színvonalú kutatásainak eszközeit és eredményeit lehet megtekinteni korunk legújabb csillagászati felfedezéseinek multimediális szemléltető módszerei segítségével, s egy interaktív előadás az alapvető csillagászati ismeretekbe is bevezeti a látogatókat.
A kiállítás két hangsúlyos része Gothard csillagászati tevékenységét és röntgen-fotográfiai kísérleteit – melyeket már a röntgensugárzás felfedezésének bejelentésével egyidőben megkezdett – mutatja be. A tárlaton számos korabeli műszer megtekinthető: távcsövek, kamerák, a színképek tanulmányozására szolgáló spektoszkópok, időmérési eszközök, meteorológiai mérőeszközök, elektrosztatikus gépek, röntgen eszközök. A korabeli asztrofizikai szakirodalom mellett sok antik könyvritkaságot találunk itt, s Gothard csillagászokkal folytatott levelezésébe is bepillanthatunk. A hagyaték jelentős számú fotót is tartalmaz, melyek Gothard életéből, tudományos és polgári kapcsolatrendszeréből nyújtanak keresztmetszetet. Felvételei között tudóstársakat, barátokat ábrázoló portrékat, csoportképeket, valamint épületekről, csillagászati műszerekről, a fizikai laboratórium és a mechanikai műhely eszközeiről készült fotókat láthatunk.
A múzeum előzetes telefonos egyeztetést követően látogatható.9704 Szombathely, Szent Imre Herceg utca 112.

Nyitva tartás:
csoportoknak (min. 15 fő, max. 30 fő) csak telefonos vagy e-mailben történt előzetes egyeztetés alapján
egyéni látogatóknak kedden 11:00-kor és csütörtökön 13:00-kor kb. 1 órás tárlatvezetéssel

+36 94 522 870
www.gothard.hu
obs@gothard.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1809
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Természettudomány

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet