Eseménynaptár

Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap megtekintése
Search
Keresés
2018. Május
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9


2018-ban 70 múzeum vesz részt az ország minden szegletéből egyszerre, egy épületben a 23. Múzeumok Majálisán.

A rendezvény csatlakozik  az ICOM aktuális jelmondatához – Hyperconnected museums: New approaches, new publics - Múzeumok hiperhálózata – új megközelítés, új közönség-, amely mentén a múzeumok kapcsolati hálójára, társadalmi tőkéjére, a közösségi munkájára hívhatjuk fel a figyelmet.

A Mozaik Múzeumtúra idén is részt vesz a Múzeumok Majálisán, mindenkit szeretettel várunk az első emeleten, a Dísz terem bejáratánál, a Mozaik Múzeumtúra standnál.

Teljesítsd a Tudássétányt és értékes nyeremény vár rád!

#33CCFF2018. Május 13. , Vasárnap 23. Múzeumok Majálisa - Múzeumok a múzeumban!

2018-ban 70 múzeum vesz részt az ország minden szegletéből egyszerre, egy épületben a 23. Múzeumok Majálisán. A rendezvény csatlakozik  az ICOM ...

23. Múzeumok Majálisa - Múzeumok a múzeumban!
Magyar Nemzeti Múzeum, Múzeumkert (1088 Budapest Múzeum krt. 14–16.)

A Mozaik Múzeumtúra 2018 tavaszi Roadshow-jának második állomása Nyíregyháza lesz, ahol 8 helyszínen 22 programmal várnak kicsiket és nagyokat! A programok ingyenesek!

Részletes program

2018. MÁJUS 18. PÉNTEK

A múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai foglalkozásokra, a rendhagyó tárlatvezetésekre, túrákra, valamint a kulisszák mögötti programokra regisztrációt kérünk az alábbi elérhetőségeken: telefon: +36 20 9393 505, e-mail: andrea.babolcsi@gmail.com

 

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza, Benczúr tér 21.

Láttad már élőben? - foglalkozások a Benczúr Gyula emlékkiállításban

09:00, 13:00, és 14:00 órától, iskolai csoportoknak is!

Benczúr Gyula festményei mögé nézünk s megkeressük rajtuk azokat a hangulatokat, érzelmeket, illatokat, családi kapcsolatokat és emberi tulajdonságokat, amelyek "életre keltik" a képeket.

 

Időutazás a pénz körül - foglalkozások a Sárga Ördög kiállításban

09:00, 10:00, 13:00, és 14:00 órától az I. emeleten, iskolai csoportoknak is!

Ki az a numizmata? Mivel foglalkozik? A múzeum kicsiny, félhomályos szegletében ismerheted meg munkáját alaposabban. Hogyan nézett ki régen és ma a pénz? A fenti kérdések mindegyikére megtalálod a választ.

 

Műtárgysimogató - foglalkozások a Jósa András Emlékkiállításban

10:00 és 12:00 órától az I. emeleten, iskolai csoportoknak is!

Mennyire engedjük közel magunkhoz a tárgyakat? Mennyire szeretnénk a történeteikbe bevonódni? Kezünkbe véve néhány műtárgyat, utazzunk vissza az időben és hallgassuk meg, mit mesélnek.

 

Mesél a festmény - foglalkozás a Domonkos Imre - Magyar katonaság (895-1955) című festménye előtt

09:00 órától az I. emeleten

Képzeletben csatlakozzunk a lovaikon elszántan vágtázó katonákhoz, közben alaposan figyeljük meg, hogy milyen ruházatot viselnek, milyen fegyverzetük van. Mi a szokatlan ezen a képen? – tehetnénk fel a kérdést. Találkozzunk a festménynél, s mindenre fény derül.

 

Nyíregyházi huszárok - rendhagyó tárlatvezetés a Nyíregyháza katonasága című kiállításban

10:00 órától az I. emeleten

Több mint 100 évvel ezelőtt Nyíregyházán olyan kaszárnyát építettek, mely alkalmas volt egy teljes huszárezred befogadására. 1891. november 1-én vonult be a 14. császári és királyi huszárezred Lenk Albert ezredes parancsnokságával az új kaszárnyába. Milyen volt Nyíregyháza ebben az időben, milyen volt békeidőben és háborúban?

 

Mátyás és kora - rendhagyó tárlatvezetés a „Karddal gyógyítsd ezt a kórságot” című kiállításban

09:00, 10:00, és 14:00 órától az I. emeleten, iskolai csoportoknak is!

A történelmi tények alapján feltáruló király alakja vajon mennyire fedi a népmesékben megjelenő álruhás király jellemvonásait? Milyen is volt valójában Mátyás király?

 

Kincses-sziget - foglalkozások a restaurátor műhelyben

09:00, 10:00, és 14:00 órától a II. emeleten, iskolai csoportoknak is!

Izgalmas felfedezésre hívunk minden érdeklődőt a restaurátor műhelybe, ahol láthatunk, hallhatunk, kipróbálhatunk: hogy mit is? Aki eljön, megtudja!

 

A könyvtári polcok lakói – foglalkozások a Könyvtárban

09:00, 10:00, 13:00, 14:00, 15:00, és 16:00 órától a földszinten, iskolai csoportoknak is!

A Jósa András Múzeum Szakkönyvtárának polcain több ezer érdekes szakkönyv, folyóirat, katalógus, különnyomat várja a kutatókat és az érdeklődőket, valamint muzeális értékű könyvek is feltárják titkaikat. No és akkor ki választ kit? Mi a könyvet vagy a könyv minket?

 

Akiről iskolát neveztek el Nyíregyházán - Sipkay Barna portréja

10:00 órától a II. emeleten, a 225. előadóban

Sipkay Barna író, újságíró volt, emellett festészettel, grafikával is foglalkozott. A helyi Kelet-Magyarország című lap mellett jelentős irodalmi lapokban - a Kortársban, az Új Írásban, az Alföldben és a Napjainkban is - olvashatták műveit az irodalmat kedvelők. Hagyatéka jelentős részét a múzeum Irodalmi Gyűjteménye őrzi. Dr. Dámné Dr. Rácz Magdolna irodalomtörténész előadása.

 

Régészeti csemegék a 2017-es év ásatásaiból

14:00 órától a II. emeleten, a 225. előadóban

Minden év tartogat meglepetéseket és izgalmas felfedezéseket a régészek és a társtudományokban tevékenykedők számára. A tavalyi év feltárásaiból és leleteiből tárul fel az érdeklődők számára egy gazdag áttekintés. Jakab Attila régész előadása.

 

Dr. Rémiás Tibor köszöntője és Benczúr Gyula alkotásának bemutatása

11 órától az I. emeleten

A múzeum igazgatója köszöntőt mond a Múzeumok Világnapja és a Mozaik Múzeumtúra Roadshow alkalmából. Ezután pedig a Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményét gyarapító Benczúr Gyula alkotás bemutatása következik, Lukács Gábor festőművész tolmácsolásában.

 

Múzeum-Mozaik – irodalmi csemege

17:00 órától a II. emeleten, a 225. előadóban

A Vörös Postakocsi Műhely írói-költői rendhagyó irodalmi alkotásokkal lepik meg a közönséget. 10 kiválasztott szó, melyek a múzeum világához kötődnek, ezek közül néhány vagy mind felbukkannak az erre az alkalomra készített írásaikban. Vendégek: Béres Tamás író, Csabai László író, Gerliczki András író, Kováts Judit író, Kulin Borbála főszerkesztő, Kürti László költő, Nagy Zsuka költő. Az alkotások zenei átkötéséről Karap Zoltán (gitár) gondoskodik.

 

CarPEDIGnem koncert

18:00 órától a II. emeleten, a 225. előadóban

A carPEDIGnem zenekar a világzene, akusztikus pop és kávéházi jazz keverékéből születő repertoárjukat „21. századi sanzonok”-nak nevezi. A főként szerelemről és a halálról szóló dalszövegeiket általában kortárs költők írják, de alkalmanként klasszikus szerzők verseit is újraértelmezik a zene segítségével. A koncerten fellépnek: Dézsi Darinka (ének, tilinkó, kütyük), Karap Zoltán (ének, gitár), Bartus Zoltán (ütőhangszerek, elektronika).

 

A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - tekerd! csapatának vendégkiállítása – képek LEGO-kockákba álmodva

09:00-12:00 óráig folyamatosan

A csapat képiből ízelítőt láthatnak a Jósa András Múzeumban, az ifjú alkotók bemutatják a képeket és mesélnek az alkotás folyamatáról is. Munkáikkal a világot és a számunkra fontos műalkotásokat szeretnék bemutatni a saját szemszögükből. A feldolgozott témák az op-art művészeti irányzattól a sportautókon át a képregényekig terjednek.

 

„Homokba szőtt város” - Városnéző séta

09:00, 10:00 és 13:00 órától, a Jósa András Múzeum bejárata elől

Évszázadok nyomai, híres és hétköznapi emberek léptei, munkái, emlékei bújnak meg vagy éppen kitárulkoznak az utcák, terek épületek, szobrok kavalkádjában a kíváncsi szemek előtt.

 

Kállay Gyűjtemény - Nyíregyháza, Széchenyi utca 1.

A 25 éves Kállay Gyűjtemény

09:00, 10:00, 12:00 és 13 órától, a Jósa András Múzeum bejárata elől

A Kállay-túrán megismerkedhetünk a gyűjteményalapító dr. Kállay Kristóf életútjával és szemügyre vehetjük személyes tárgyait. Ezen kívül egy dolgozószobán keresztül betekinthetünk a két világháború közötti nagypolgári és arisztokrata világba is.  Egy csoport maximális létszáma 30 fő!

 

Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza-Sóstófürdő, Tölgyes u. 1.

Falusi Felfedező játék

10:00, 13:00 és 15:00 órától

A Falusi Felfedező játékunkban résztvevőket térkép segítségével vezetjük végig a Múzeumfalu érdekességein, s irányítjuk figyelmüket a rejtett értékekre. Felfedezés közben kézügyességüket és kitartásukat is próbára tehetik a bátor jelentkezők, hisz szövőszéken szőhetnek, népi játszóudvarban ügyeskedhetnek. A részvétel regisztrációs költsége 100 Ft/fő!

 

Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára - Nyíregyháza, Széchenyi u. 4.

Levéltári túra

09:00 és 10:00 órától

Levéltár-pedagógiai foglalkozásunkon bepillantást engedünk sokrétű munkánkba, bemutatjuk féltett kincseinket legrégebbi iratunktól kezdve egészen a legmodernebb igényeket kielégítő adatbázisunkig, sőt, e kivételes alkalommal látogatást teszünk raktárainkba is!

 

Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtára - Nyíregyháza, Bethlen Gábor u. 13-19.

Muzeális könyvek a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán

15:00 és 16:00 órától

Könyvtörténeti kiállítással és ehhez kapcsolódóan érdekességeket feltáró és bemutató vezetéssel várják a látogatókat a főiskolán, a gyerekeket pedig játékos feladatok várják. A könyvtár féltve őrzött kincse a mintegy 1580 kötetnyi régi kézirat és nyomtatvány kollekció.

 

Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény - Bethlen Gábor utca 5.

Tárlatvezetés a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjteményben

13:00-16:00 óráig folyamatosan

A gyűjteményben a látogatók vezetés mellett ismerkedhetnek meg az egyházművészeti örökség néhány szeletével, amely főleg 17-18. századi ikonokból, ikonosztázion faragványokból, liturgikus tárgyakból, könyvekből, viseletekből, templomi zászlókból és egyéb egyházművészeti érdekességekből áll.

 

Evangélikus Nagytemplom – Luther u. 1.

Torony-túra az evangélikus templomban

12:00-16:00 óráig folyamatosan

A Nyíregyházi Városvédő Egyesülettel fedezhetjük fel az 1784-86-ban épült evangélikus templomot. Ízelítőt kapunk a történetéből, majd ezt követően a vállalkozó szelleműek felkapaszkodtak a hosszú ideig tűzjelzőként is működő toronyba, hogy megfigyelhessék az óraszerkezetet működés közben!

 

Nyíregyházi Állatpark - Sóstófürdő, Sóstói út

MúzeumoZOO

Előre egyeztetett időpontban, egy osztály részére.

A Nyíregyházi Állatpark és a Jósa András Múzeum több éve együttműködik a MúzeumoZOO programja kapcsán is. Ezen a napon egy iskolai osztályt lát vendégül az Állatpark, akik felfedezhetik, hogy milyen érdekes és izgalmas szálak köthetik össze az Állatparkot és a Múzeumot.

 

Arany János utcai Víztorony

Víztorony látogatás

9-15 óra között, 30 perces turnusokban

Az 1964-ben épült csillag alakú víztorony ezen a napon megnyitja kapuját a látogatók előtt. A csillag alakzat átmérője alulról felfelé haladva fokozatosan tágul, a talapzatnál 8 méter, a tetejénél 16 méter átmérőjűre szélesedik ki a víztorony szerkezete. A túrát követően pedig friss vízzel olthatják szomjukat a látogatók, melyről a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. munkatársai gondoskodnak.

Előzetes regisztráció szükséges a fenti elérhetőségeken, a program alsó korhatára: 3. osztálytól

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Az esemény facebook oldala: Mozaik Múzeumtúra Roadshow - Nyíregyháza

#6666CC2018. Május 18. , Péntek 9:00Mozaik Múzeumtúra Roadshow – Nyíregyháza

A Mozaik Múzeumtúra 2018 tavaszi Roadshow-jának második állomása Nyíregyháza lesz, ahol 8 helyszínen 22 programmal várnak kicsiket és nagyokat! A ...

Mozaik Múzeumtúra Roadshow – Nyíregyháza
Nyíregyháza

Május utolsó hétvégéje a gyerekeké, így ezt az eseményt természetesen a Mozaik Múzeumtúra sem hagyja ki.

A Millenárison május utolsó hétvégéjén játékos foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket, legyen szó akár múzeumpedagógiai, drámapedagógiai vagy éppen élmény alapú fejlesztésről. A gyerekek különböző eszközök, kellékek segítségével kalandozhatnak a múzeumok világában, mindezt úgy, hogy közben sok érdekességet tanulnak és folyamatosan játszanak. A szervezett programokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánljuk.

#33CCFF2018. Május 26. , Szombat Mozaik Múzeumtúra - Gyermeknap

Május utolsó hétvégéje a gyerekeké, így ezt az eseményt természetesen a Mozaik Múzeumtúra sem hagyja ki. A Millenárison május utolsó hétvégéjén ...

Mozaik Múzeumtúra - Gyermeknap
Millenáris Park (1024 Budapest, Kis Rókus u.)

Május utolsó hétvégéje a gyerekeké, így ezt az eseményt természetesen a Mozaik Múzeumtúra sem hagyja ki.

A Millenárison május utolsó hétvégéjén játékos foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket, legyen szó akár múzeumpedagógiai, drámapedagógiai vagy éppen élmény alapú fejlesztésről. A gyerekek különböző eszközök, kellékek segítségével kalandozhatnak a múzeumok világában, mindezt úgy, hogy közben sok érdekességet tanulnak és folyamatosan játszanak. A szervezett programokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánljuk.

#33CCFF2018. Május 26. , Szombat Mozaik Múzeumtúra - Gyermeknap

Május utolsó hétvégéje a gyerekeké, így ezt az eseményt természetesen a Mozaik Múzeumtúra sem hagyja ki. A Millenárison május utolsó hétvégéjén ...

Mozaik Múzeumtúra - Gyermeknap
Millenáris Park (1024 Budapest, Kis Rókus u.)

1 2 3
Mutassa az összes kategória eseményeit