Kuny Domokos Múzeum

Az tatai Öreg-tó partján található vár a 14. század második felében épült. 1397 után a vár és a birtok Zsigmond királyra szállt, aki később – immár német-római császárként – gyakran tartózkodott itt, s uralkodókat és követeket fogadott a négy saroktornyos várkastéllyá alakított épület falai között. 1467 után Mátyás király is szívesen időzött Tatán a vértesi vadászatok alkalmával.
A várat 1543-ban foglalták el először a törökök, majd a végvárrendszer részeként az ellenük viselt háborúk során több ostromot is átélt. Később a hozzá tartozó birtokot gróf Esterházy József vásárolta meg 1727-ben. A 19. század során az épületet többször átalakították, ekkor nyerte el mai arculatát.
Tata városának első közgyűjteménye a piarista rend gimnáziumában működő Piarista Múzeum, később Tatatóvárosi Múzeum volt, amelyet Dornyay Béla alapított 1912-ben. 1950-ben alakult meg az ennek örökébe lépő állami múzeum, amely 1954-ben vette fel Kuny Domokos keramikus nevét, és ekkor költözött a vár épületébe.
A vármúzeum a legkorábbi időszaktól kezdve állandó helytörténeti kiállításnak ad otthont. A gyűjtemény magvát a Piarista Múzeum anyaga alkotta, jelentős részét a 18. századi tatai fajanszgyár termékei teszik ki. A régészeti ásatások és a néprajzi gyűjtés jelentős mértékben gyarapította a műtárgyállományt.
A római kort a kőtár és a hozzá csatlakozó terem anyaga szemlélteti, az illatszeres üvegektől a mécseseken át a különböző bronzból készült szobrokig. Szintén ezt az időszakot mutatja be egy freskókkal díszített terem rekonstrukciója is; a freskók a mai Komárom területén állt Brigetióban végzett ásatás során kerültek elő.
Az állandó helytörténeti kiállítás korszakok és témakörök szerint mutatja be a múzeum gyűjteményének legszebb darabjait. A múzeum emellett jelentős történeti, képzőművészeti, természettudományi és numizmatikai gyűjteménnyel is rendelkezik.
A múzeumhoz tartozik a Nepomucenus-malomban található Német Nemzetiségi Múzeum is, amely az épület két szintjén mutatja be a hazai németség történetét és népi kultúráját. A híres festett hartai bútorok mellett a betelepített németek viseleti darabjai is megtekinthetők.2890 Tata, Váralja utca 1–3.

Nyitva tartás:Hétfő:SZÜNNAP,
Kedd- Vasárnap: 9:00 - 17:00

+36 34 381 251
www.kunymuzeum.hu
muzeuminfo@kunymuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1123
Kiskönyvtár
073 Vár

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet

Néprajz, helytörténet

Kiállítások