Múzeumba menni jó! - 2020. Március

images/2020/ajanlo/vigyzat csalok.jpg

Végre vége a hűvös téli napoknak, a dermesztő hideget madárcsicsergés váltotta fel, amit mivel mással ünnepelhetnénk, mint kiváló tárlatokkal! A márciusi ajánlónkban kortárs művészekből és varázslatból sem lesz hiány!


Magyarország 1100 éves történelmének egyik legjelentősebb éve volt 1989. A Magyar Nemzeti Múzeum 2019 januárjában felhívást tett közzé a látogatók közt, hogy osszanak meg korabeli történeteket, tárgyi emlékeket, dokumentumokat a korszak kapcsán, ezek teszik ki a Közös időnk című közösségi kiállításukat. A tárlat a Kádár János által fémjelzett diktatúra felpuhulásáról, a rendszeres szocializálódott társadalom felébredésének folyamatáról szól.


A mások iránti érzékenység, odafigyelés, emberekhez való őszinte kapcsolatok jellemzik Thomaz Farkas műveit. A magyar származású fotográfus emblematikus alapja volt a brazil kultúrának, hiszen nemcsak szeretettel, hanem óriási kíváncsisággal mutatta be a Dél-amerikai ország ezernyi arcát. A fény ritmusa című kiállítás válogatást nyújt a negyvenes években és az ötvenes évek végén készült fotográfiáiból, valamint felvonultatja az ugyanebben az időszakban készült legfontosabb dokumentumfilmjeit is. Az országban először a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban tekinthetitek meg műveit.


Gyermekkorunk ismert történetei és karakterei elevenednek meg az Egymásra hangolva című kiállításában Magyar Nemzeti Galériának. A Budapest Bábszínház hetvenedik évadjának alkalmából népmesék, mítoszok kedves szereplői bukkannak fel a termekben, kapcsolódva egy-egy műtárgyhoz. A kiállítás során megismerkedhetünk egyes bábok és előadások történetével, különböző technikákkal, illetve, hogy a marionettek hogyan is illeszkednek a kiállított kincsekhez. Hangolódj te is a bábművészetre!


Vigyázat csalok” Rodolfo legendás mondatával hívta fel a figyelmet, hogy minden csak illúzió. Ami csodának tűnt, az a bűvész mutatványa, amivel ámulatba keltett minket nézőnket is. Gács Rezső bűvész kellékei, könyvei, kártyái és történetei jelennek meg a Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma utazó kiállításban, amit most a Pásztói Múzeumban tekinthettek meg. Nem csalás, nem ámítás, még apró trükköket is megtudhattok!


Március 15-ig tekinthetitek meg a debreceni MODEM Mélyáramok című tárlatát. A nagyszabású kiállítás kapcsolatokat állít párhuzamba a klasszikus és a kortárs fotóművészet közt. A párbeszéd egyik területe az a válogatás, amelyik a Szöllősi-Nagy–Nemes műgyűjtő házaspár fotográfiai kollekcióját bemutatva tárja föl a mélyáramokat a klasszikus és a kortárs gesztusokban. A jelen gazdagsága és a múlt értékes öröksége tanulságokat és felfedezői élményt ígér a látogatóknak.


Végül, de nem utolsó sorban a makói József Attila Múzeum eddig sem szűkölködött kiváló kiállításokból, január vége óta látogatható Aba-Novák Vilmos alkotásaiból az Álarc nélkül című tárlat, ahol 34 festmény és nyolc grafikát láthattok, a festő- és grafikusművész korai korszakától kezdve a haláláig minden időszakból láthatók munkák.

A József Attila Múzeum programjait megtekinthetitek a Mozaik Múzeumtúra Roadshow 2020-as első állomásán Makón is, ahol többek között izgalmas nyomozások, történetek várnak rátok, de még a 19. századi divatvilággal is megismerkedhettek!

Szeretettel várunk mindenkit, hiszen Múzeumba menni jó!