Múzeumba menni jó – 2023. november

images/terrorhaza1.jpg

A színpompás ősz utolsó hónapjában nagyszabású állandó és időszaki kiállítások látogathatók, ezek közül ajánlunk most olvasóink figyelmébe néhány tárlatot:


Fotó/Forrás: © Terror Háza Múzeum, Budapest

Nagy bűntetthez nagy eszme kell
Terror Háza Múzeum, Budapest
2023. szeptember 28. –

Sam Havadtoy (1952-) képzőművész, festő munkáiból nyílt „NAGY BŰNTETTHEZ NAGY ESZME KELL!” címmel nagyszabású időszaki kiállítás 2023. szeptember 28-án, a Terror Háza Múzeumban, Budapesten. A tárlat a magyar származású amerikai képzőművész, festő munkáit teszi közszemlére: megtekinthetők a határozottan és méltóságteljesen süket, vak és néma Leninek, valamint a csokornyakkendős, kalapos, a hazudozástól megnőtt orrú Sztálinok. Nagy eszmék kicsipkézve, kiszínezve, erejüktől megfosztva, nevetség tárgyaként állnak a közönség előtt, jelezvén, hogy nincs hatalmuk felettünk, hiszen szabadok vagyunk és azok is maradunk!
A kelet-európai disszidáns szerep egzotikussá tett...” Sam Havadtoy

A művészről
Havadtőy Sámuel (Sam Havadtoy) magyar–amerikai belsőépítész, képzőművész, festő, kinek művészetét kettős identitása határozza meg: az egyszerre vad, szemtelen és játékos pop-art keveredik a kommunizmus által elnyomott művészek frusztrációjával. Művészete beazonosíthatóan személyes, már-már intim dimenziókkal, mégis finom és dekoratív. Jó érzékkel ötvözi a közép-európai stílusjegyeket az amerikai pop-arttal. Jellemző alapanyaga a csipke. Még gyerekkorából bevésődött emléke a lakásban itt-ott felbukkanó kis csipketerítő, amit utált. Mégis, már lakberendezőként becsempészte munkáiba, a megbízói pedig imádták a magyar kuriózumot. A textilt felületként kezeli: szétvágja és darabokban kasírozza azokat a képekre, tárgyakra, nem egyszer extrém végletekig tekerve. De használta a csipkét halotti lepelként is.

Fotó/Forrás: © Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Kaposvár

Rippl-Rónai a színek bűvöletében
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum
2023. október 19. - 2023. december 10.

A Magyar Festészet Napján, október 18-án nyílt meg a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum legújabb időszaki kiállítása. A „Rippl-Rónai a színek bűvöletében című tárlat vidéki múzeumból kölcsönzött 19 műtárgyat, valamint a múzeum saját, eddig raktáron lévő anyagait mutatja be a közönségnek.
A 19 kölcsönzött műtárgyat a kaposvári közönség még nem láthatott: olyan alkotások, melyek a művész minden korszakából jellemző és jellegzetes alkotást mutatnak. A Rippl-Rónai Múzeum szeretné hangsúlyosan kiemelni Rippl-Rónai József alkotásait, értékeit, helyét a magyar művészettörténet kánonjában, valamint megismertetni a helyi közönséggel azokat az alkotásokat, amik más vidéki város gyűjteményében találhatók. Az időszaki kiállítás december 10-ig várja a látogatóit.
Bővebb információ ITT.

Fotó/Forrás: © Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest

Az események lelke Orlai Oetrics Soma Szép Ilonka sorozatáról készült kiállítás
Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest
2023. október 19. – 2024. március 31.

Az események lelke” címmel tekintheti meg a közönség a Petőfi Irodalmi Múzeum Orlai Petrics Soma Szép Ilonka sorozatáról készült időszaki kiállítását. A különleges alkotói vállalkozás Vörösmarty Mihály Szép Ilonka című, 1833-ban keletkezett elbeszélő költeményét dolgozza fel. A nyolc darabból álló olajkép-együttes témájánál és megvalósításánál fogva mind az irodalomtörténet mind a művészettörténet számára kuriózumnak számít, kiemelkedő: a teljes sorozatot most először láthatja a nagyközönség múzeumi környezetben, Budapesten.
A Szép Ilonka-ciklus finom szimbolikával átszőtt, kiérlelt festői programja szép példáját nyújtja az irodalom és a képzőművészet, a költő és a festő találkozásának. A festménycsoport négy meghatározó motívuma: vadászat, virág, ablak, természet, kapcsolódási pontokat kínál a látogatónak a képek, s a vershez. A sorozat mellé választott kortárs munkák is rajtuk keresztül lépnek párbeszédbe a Szép Ilonka-történet belső mozzanataival, tétjeivel, felvetéseivel, mindazzal, amit Orlai az „események lelkének” nevezett.

Fotó/Forrás: © Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre

Gyűjtemény (1900–2022) | Ladik Katalin
Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre
2023. október 22. – 2024. április 21.

Fotográfiák és videómunkákon keresztül mutatja be a közönségnek Ladik Katalin (1942-) body art műveit és emblematikus korai, szürrealisztikus performanszait a Ferenczy Múzeumi Centrum október 22-én nyílt, Gyűjtemény (1900–2022) | Ladik Katalin című kiállítása. Ladik változatos médiumokban tevékenykedik: ilyen a konkrét és vizuális költészet, a performansz, a hangművészet s a szobrászat. Performanszainak központi eleme a női szerepre való reflexió, de a sokrétű művész számára a test is költészetet szül, s megkérdőjelezi a nemi szerepeket és a női archetípusokat, alkotásaiban a testét/hangját eszközként és médiumként is használja.
A kortárs kiállítás jövő év árpilisáig várja a közönséget.

Fotó/Forrás: © Déri Múzeum, Debrecen

Különleges sisakok a Déri Múzeum gyűjteményében
Déri Múzeum, Debrecen
2023. október 23. - 2024. január 21.

Különleges sisakokat tár a látogatók elé a debreceni Déri Múzeum új kamarakiállítása. A múzeum Kupolájában megtekinthető tárlat 2023. október 23-án nyílt meg, anyaga a Magyar Géniusz Program támogatásával jött létre, s 2024. január 21-ig várja a nagyközönséget. A sisakoknak különleges, kalandos története van, melyeket a kiállításhoz készülő katalógusban ismerhet meg érdeklődő.
Az alapító Déri Frigyes csak kevesek által ismert, műtárgyritkaságokban bővelkedő gyűjteményéből három különböző korból származó sisakot és a Nyemija-sisakot teszi közszemlére a múzeum. A Déri-gyűjteményben lévő sisakok között két görög hoplita sisak is található, a harmadik sisak egy valószínűleg a Kr. e. 3. század során valamelyik kelta kovácsmester által gyártott Montefortino-típusú kelta vassisak, bronz- elemekkel és vörös zománccal díszített sisakgombbal a tetején. A nagyon rossz állapotban fennmaradt kelta védőfegyverről 3D-s digitális rekonstrukció is készült.
Míg a negyedik a 11. századi híres, aranyozott, gazdagon díszített, rézlemezekkel felszerelt varég sisak.
Bővebb információ ITT.

Fotó/Forrás: © Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest

Csodálatos Selyemút
Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest
2023. október 25. – 2023. december 3.

Új időszaki kiállítás nyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, Budapesten: október 25-től 2023. december 3-ig látogatható a "Csodálatos Selyemút" című tárlat, mely egyedülálló művészi és kulturális élményt kínál a művészetek, a Keleti kultúra és hagyományok iránt érdeklődőknek.
A kiállítás három nagyobb részből áll: az első rész "A selyem és a Selyemút" címet viseli, míg a második az ősi selyemmintákat mutatja be. A harmadik részben pedig az ősi kínai selyemminták megújításának és a jelenlegi selyemművészet mintáinak, alkalmazásainak segítségével kerül bemutatásra a kínai selyemművészet változatos művészi fejlődése. Hangsúlyos szerepet kap ezen ősi minták felhasználása a ruhatervezésben, mely egyúttal szép példája a hagyományos kultúra megújításának is. A kiállítás hatvan önálló egységben hetvennégy ősi selyemkelmét és modern ruhaművészeti tárgyat mutat be a nagyérdeműnek.
A kiállítás élményét interaktív kézművesfoglalkozások teszik teljessé és kézzelfoghatóvá: az érdeklődők kipróbálhatják a szövést egy kis méretű szövőszéken, a nyomott mintákat pedig akár haza is vihetik a látogatók. A tárlat a Kínai Nemzeti Selyem Múzeum, a Budapesti Kínai Kulturális Központ, az Iparművészeti Múzeum, valamint a Magyar Mezőgazdasági Múzeum együttműködésének köszönhetően valósult meg.


Fotó/Forrás: © Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely, Románia

Nagy Pál grafikai kiállítása
Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely, Románia
2023. október 25. – 2024. január 12.

Nagy Pál (1929-1979) festőművész, grafikus, művészeti író és művészpedagógus grafikáiból nyílt kiállítás a Haáz Rezső Múzeumban, Székelyudvarhelyen. A tárlaton a mindig nyughatatlan, kísérletező alkatú, egyéniség kereső-kutató alkotó ritkán vagy eddig egyáltalán nem látható grafikai lapjaiból láthat válogatást a közönség.
A nagyérdemű megtekintheti az „El nem küldött képlevelek” (1970-es évek) kísérleti képsorát, amely Robert Rauschenberg frottázs-technikájával rokon, szellemiségében a hatvanas évek pop-art és a fluxista küldeményművészet kategóriájához csatolható személyes vallomás, olykor ironikus attitűd, máskor Szilágyi Domokost vagy más vele kortárs irodalmi nagyságot idézetekből is építkező, sajátos vizuális költészeti ars poetikaként is értékelhető.
A rendkívül gazdag grafikai munkásságot bemutató kiállítás a Haáz Rezső Múzeum Képtára épületében, hétköznapokon 9–16 óra között tekinthető meg.


Fotó/Forrás: © Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba


Ami csabai sorozatban Kontinuitás. Klimó Károly művészete
Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba
2023. november 9. – 

Az "Ami csabai" sorozatban "Kontinuitás. Klimó Károly művészete" címmel nyitotta meg kapuit a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum következő időszaki kiállítása 2023. november 9-én, a Pátkai Ervin Teremben.

Fotó/Forrás: © Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg

Az órák bűvöletében
Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg
2023. november 17. - 

Az órák bűvöletében” címmel nyílik új állandó kiállítás a Göcseji Múzeum földszinti kiállítóterében. A tárlat Preisz József órásmester életmű-gyűjteményét tárja a zalaegerszegi közönség elé. A páratlan mesterművek, s az értékes órákon túl enteriőr, műhelyberendezés és szerszámok is gazdagítják a kiállítást, ezzel teljessé téve a látogatói élményt.