Mozaik Múzeumtúra Roadshow Esztergom

images/MMT_Roadshow_Esztergeom2022_webcover.jpg

2022. május 27-29. között került megrendezésre a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Esztergomban. A háromnapos rendezvényen a látogatók részt vehettek egy élő történelmi tárlatvezetésen az MNM Esztergomi Vármúzeumában, több időpontban induló tárlatvezetéseken az MNM Balassa Bálint Múzeumában, múzeumpedagógiai foglalkozásokon az MNM Babits Mihály Emlékházában, vagy akár egy családi napon a Duna Múzeumban. A Mozaik Múzeumtúra Roadshow Esztergom program rendezvényeit a 2022. május 27-29. közötti időszakban mintegy ezer fő érdeklődő látogató kereste fel.

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet – mint a Mozaik Múzeumtúra program brand, a hozzá tartozó weboldal, mobilapplikációk, Facebook és Instagram oldal tulajdonosa és a Mozaik Múzeumtúra Programiroda fenntartója – a Néprajzi Múzeum és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület szakmai támogatásával 2014-ben indította el a Mozaik Múzeumtúra programot. A program célja, hogy bemutassa és megismertesse a látogatókkal a magyarországi múzeumok sokszínű kínálatát. A Mozaik Múzeumtúra 2016-ban indult Roadshow programjai vidéki helyszíneken kerültek megrendezésre, ahol az intézet a helyi múzeumokkal, muzeális intézményekkel közösen múzeumi napokat szervezett, változatos programokkal, különleges tárlatvezetésekkel, társművészeti előadásokkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal. A múzeumi műtárgyak történeti, régészeti, művészettörténeti kontextusának múzeumpedagógiai reprezentációi a Roadshow napokon különleges élményt jelentettek a kiállításokon és a kézműves foglalkozásokon. A Mozaik Múzeumtúra Roadshow eddig 21 városba jutott el, ahol a 61 részt vevő múzeum közreműködésével megtartott 224 múzeumi programon közel 25 000 ember vett részt.

 Római koros múzeumpedagógiai foglalkozás a MNM Balassa Bálint Múzeumában

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow Esztergom program keretében 2022. május 27-én, pénteken a MNM Balassa Bálint Múzeumában római koros múzeumpedagógiai foglalkozáson és tárlatvezetésen vehettek részt az iskolások. A diákok a rendhagyó múzeumi óra keretében műtárgymásolatok egykori használatának bemutatásával, szituációs játékokkal tanulhattak a császárkori Pannonia történetéről. A MNM Babits Mihály Emlékházában irodalmi tárlatvezetés és interaktív játékok várták az érdeklődő diákcsoportokat. A MNM Esztergomi Vármúzeumában első alkalommal került sor élő történelmi tárlatvezetés abszolválására, a látogatók megismerhették Margit királynét, III. Béla második feleségét és Borkát, udvarhölgyét.

 Irodalmi tárlatvezetés és interaktív játékok a MNM Babits Mihály Emlékházában


 Élő történelmi tárlatvezetés MNM Esztergomi Vármúzeumában 

2022. május 28-án, szombaton a Duna Múzeum délutáni Családi napot rendezett a Mozaik Múzeumtúra program keretein belül. A rendezvénynek a Mézes gondolatok című időszaki kiállítás adta az apropóját, amely a méhészkedés technika- és kultúrtörténetét, jellegzetes eszközeit, valamint a méhek világát mutatja be. A Családi napon minden a méz körül forgott: volt mézeskalács-sütés, kézkrém készítés, a Bogárháton című gyermekműsor szórakoztatta a közönséget, vendégül látott a múzeum egy méhészt, aki megosztotta a méhészettel kapcsolatos érdekességeket, lehetett méhecskét készíteni és mézet kóstolgatni.

Családi nap a Duna Múzeumban

2022. május 29-én, vasárnap mind a négy múzeum kitelepült a Széchenyi térre, a Városi Gyereknap rendezvényre. Erre az alkalomra új játékokat fejlesztettek a Mozaik Múzeumtúra Roadshow programban résztvevő esztergomi múzeumok. A vármúzeum standjánál Ilyen volt a Történelmi memória játék, a Korok és Korszakok válogatós játék, a III. Béla élete című kirakós játék és egy Történelmi Puzzle. Ezek a játékok teljesen új fejlesztésűek, amelyeket a roadshow program kedvéért készítettek el a múzeum munkatársai és a visszajelzések alapján a gyerekek és felnőttek is egyaránt nagyon élvezték.
A MNM Balassa Bálint Múzeuma standjánál a Városi gyermeknappal egybekötött programon az érdeklődők történelmi hagyományőrzőtől szerezhettek információkat a török és kora újkorról, különféle varázsszereket, gyógynövényeket ismerhettek meg és a mindennapok tárgyaival barátkozhattak meg. A kézműves foglalkozás keretében az alkotni vágyók az ókori olimpiák győzteseihez hasonlóan babérkoszorút készíthettek maguknak, melyet sokan büszkén viseltek a nap folyamán.
A Babits Emlékház standjánál a logikáé volt a főszerep. A vállalkozó kedvűek kirakós játékban összeilleszthették az Emlékház ikonikus részeiből készült puzzle-t. A Babits Emlékház által összeállított írógépes foglalkoztató játék során a gyermekek Babits írásmódjával és a korabeli írástechnológiával ismerkedhetnek meg.
A Duna Múzeum standjánál a gyerekek a folyók élővilágáról tanulhattak kirakós játékokon és a horgászós játékon keresztül. A különféle játékfejlesztések és a kézműves foglalkozások – Legyél Te is régész! ꟾ Középkori hímzés – interaktív múzeumi kalandozásra invitálták a gyerekeket.

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow rendezvényen résztvevő esztergomi múzeumok programjai, a közös kitelepülés önmagában is újdonságnak számított, hiszen a muzeális intézményeknek városi rendezvényen együtt még sosem volt lehetőségük közösen bemutatkozni, éppen ezért volt különleges alkalom a Mozaik Múzeumtúra Roadshow. A program rendezvényein az esztergomi múzeumok innovatív módon pozícionálták intézményeiket, gyűjteményeiket és elsősorban a helyi családok, érdeklődők különleges múzeumi élményekkel gazdagodtak.