Szent László Látogatóközpont

A győri püspökség alapjait Szent István király rakta le, és az ő uralkodása idején épült az első templom is, melyet az évszázadok során tűzvész és harcok sújtottak. A székesegyház felújítását és átépítését – a mai barokk belső kialakítását – Zichy Ferencnek, Győr 1743–1783 közötti püspökének köszönheti a város.
A háborús pusztítások során a Győri Egyházmegyei Kincstár gyűjteményének jelentős része odaveszett, ám a kollekció így is értékes liturgikus tárgyakban gazdag. Az ötvösremekeket, textilgarnitúrákat tartalmazó anyag darabjait püspökök és főurak ajándékoztak az egyháznak. A győri püspökség szakrális, liturgikus és történeti emlékeit a Szet László Látogatóközpont kezelésében lévő kiállítóhelyek őrzik.
A Kincstár legrégibb tárgya a 14. századból származó elefántcsont triptichon egyik szárnya, melyen Szűz Mária mennybevétele látható. A Győri Egyházmegye Könyvtárának dokumentumai között kódexek, ősnyomtatványok, régi magyar könyvek találhatók, melyek közül kiemelkedik a Mátyás király könyvtárából származó Corvina, valamint Magyarország legnagyobb kódexe, a Zalka-antifonálé.
A székesegyház legféltettebb kincse a Győr városának szimbólumává lett Szent László-herma. A lovagkirály koponyaereklyéjét egy gótikus pántokkal átfogott tokban, a herma aranyozott ezüst fejrészében őrzik. 1404 körül egy tűzvészben a korábbi herma elpusztult, ekkor készítették el – feltehetően az előző mintájára – a jelenleg látható ereklyetartót, kiegészítve a mellrésszel, melyen a legkorábbi magyarországi sodronyzománcot találjuk.
A klasszicista, de középkori részleteket is rejtő Káptalanházban a látogatók megismerhetik a győri egyházmegye templomi építészetét, a 17–18. századi búcsújárás emlékeit és a barokk művészet remekeit, továbbá II. János Pál pápa 1996. évi győri látogatásának momentumait is felidézhetik.
A Püspökvár tornyában található kiállítóhelyen a győri püspökség történetével ismerkedhet meg a látogató, a pincehelyiségeiben kialakított tárlat pedig Apor Vilmos vértanúságának állít emléket. Itt bújtatta Apor püspök – felekezetre és származásra való tekintet nélkül – az üldözötteket 1945-ben. A boldoggá avatott főpap életét, tevékenységét és vértanúhalálát megidéző kiállításon a kordokumentumok és tárgyi emlékek mellett nagy szerepet kapnak az audiovizuális eszközök is.9021 Győr, Káptalandomb 11.

Nyitva tartás:Egész évben. 09:00–17:00

+36 96 524 643
www.kaptalandomb.hu
ugyfelszolgalat@kaptalandomb.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
894
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Egyházi gyűjtemény

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet