Végvári harcok, Gárdonyi és Balassi Bálint: Egerben kezdett a Mozaik Múzeumtúra Roadshow

images/IMG_1635wk.jpg

Hogyan fejtsük meg Gárdonyi Géza titkosírását? Vajon mivel múlatták a végvári katonák szabadidejüket? Milyen lehetett a valóságban a vár ostroma, s milyen volt a korabeli tüzérség? A Mozaik Múzeumtúra az Egri Várban kezdte tavaszi roadshow-ját.

 

A Dobó István Vármúzeum Balassi-termében már délelőtt 10-kor nagy volt a zsibongás: a kis múzeumbarátok a Gárdonyi-kuckóban vehettek részt különböző foglalkozásokon. A Gárdonyi-életmű nagyszerű üzenetei különleges játékokkal, s kézműves foglalkozásokkal elevenedtek meg: volt báb- és könyvborító készítés, de egy különleges asztal segítségével a Gárdonyi-féle titkosírást is megfejthették.

„Meghúzom a szakállad!” – hangzik el Az egri vár története című kiállításban a Balassi Bálint korában párbajra okot adó sértés. Az ide érkező diákság múzeumi óra keretében a költő Egerben töltött éveinek történetével ismerkedett meg, sőt: saját szemükkel láthatták, hogyan öltözött fel egy korabeli várvédő.

A „Vitézségről formát…” című foglalkozáson fény derült a végvári katonák mindennapjaira is: amikor nem a vár védelmével foglalatoskodtak, bizony ők is mulatoztak néhanapján. A programon kiderült, hogy már ők is ismerték a malomjátékot, sőt kártyáztak is! Ez után a fiatalok „Az ostrom 38 napja” című stratégiai játékon vettek részt, ahol próbára tehették az ostromról megszerzett ismereteiket, de szükségük volt a történelemtudásukra is, hiszen Egerről és Magyarországról szóló kérdések segítségével is zajlott a játék, mely során 2-2 magyar és török csapat küzdött meg az egri várért.

A délután folyamán ismeretterjesztő előadássorozat vette kezdetét a Dobó-bástyában: az érdeklődők a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársaitól, s a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának igazgatójától hallgathattak érdekes előadásokat az egri várról. Domokos György előadásán fény derült arra, hogy az 1968-as Egri csillagok film miben különbözik a történelmi tényektől. Megtudhattuk például, hogy a török sereg milyen taktikával jutott el a várfalig, s hogy már abban a korban is iszonyatos erővel bírtak a lőfegyverek.

Ezek után Kelenik József mutatta be a korabeli tüzérség eszközeit. Elmesélte, hogy az ágyúkon és puskákon túl rengeteg módja volt a lőpor használatának: a magyarok például már ebben a korban is használtak gránátokra emlékeztető harci eszközöket, s beavatta az érdeklődőket a tüzes koszorú készítésének rejtelmeibe. A nap végén Buzás Gergely előadásával zárult a Mozaik Múzeumtúra Roadshow egri programja: a múzeumigazgató az egri vár egyházi építészetéről osztott meg érdekes információkat a közönséggel.

A délelőtt folyamán a Dobó-bástyában az Eszterházy Károly Egyetem Varázstornya színesítette a kínálatot vendégprogramjával. A kísérleti bemutatón összegyűlt első osztályosok megismerkedhettek a folyékony nitrogénnel, és saját szemükkel láthatták, hogy mi történik egy-egy zöldséggel és gyümölccsel, ha a rendkívül hideg – majdnem mínusz 200 fokos – folyadékba kerülnek.

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow legközelebb Sopronba látogat el, április 7-én. Szeretettel várunk minden múzeumbarátot a hűség városában! További részleteket itt talál.