Zichy Mihály Emlékház

Tab mellett, Zala faluban található a romantikus stílusban, 1830 körül épült kúria, amely a jelentős vagyonnal és uradalmakkal rendelkező, magát a 13. századig visszavezető Zichy família egyik elszegényedett, nem grófi ágának volt az otthona a 19. században. Ebben az épületben rendezték be a család híres sarjának, Zichy Mihálynak szentelt emlékházat, melyet a művész unokája, Zichy Mária Alexandra és annak férje, Csicsery-Rónay István alapított 1927-ben, születésének századik évfordulóján.
Zichy Mihály (1827–1906) még az 1848–49-es forradalom és szabadságharc előtt elhagyta Magyarországot, hosszú élete jelentős részét – egy rövidebb párizsi és magyarországi tartózkodást leszámítva – Szentpéterváron töltötte, ahol négy orosz cár udvari festője volt. Számtalan rajzon örökítette meg az udvar ünnepélyes jeleneteit, a cári vadászatokat. A romantikus művész elsősorban mint páratlan rajzkészséggel rendelkező alkotó aratott sikereket. A magyar közönség legjobban az Arany János balladáihoz és Madách Imre Az ember tragédiája című művéhez készített illusztrációi révén ismerheti.
A Zichy-kúrián megtekinthetők fordulatos életének emlékei: pétervári otthonának bútorai, bölcsője, családi relikviái, személyes tárgyai. Néprajzi gyűjteményéből fennmaradt egy tunguz-evenki sámánöltözék, amely éppúgy igazi ritkaság, mint a művész különleges fegyvergyűjteménye. Az épületben helyet kapott egy grúz szoba is, melyet a Kaukázus népeinek gyöngyház- és rézintarziás bútoraival, ötvösmunkáival rendeztek be.
Az érdeklődők megtekinthetik a 3000 darabos családi könyvtárat, és természetesen Zichy Mihály egyes alkotásait is. A művész itt látható festményei közül kiemelkedik A Rombolás géniuszának diadala (A Démon fegyverei) című kép, amely az 1878-as párizsi világkiállításra készült, ám amelyet aktuális politikai tartalma miatt a világkiállítás rendezői nem engedtek bemutatni.8660 Zala, Zichy Mihály utca 20.

Nyitva tartás:V. 1.–IX. 30.: Kedd–Vas: 10:00–18:00, X. 1.–IV. 30.: Kedd–Vas: 10:00–16:00

+36 84 320 607
www.smmi.hu/kiallitasok/videki/kiallitohelyeink/zichy-mihaly-emlekmuzeum

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1424
Kiskönyvtár
702 Zichy Mihály Emlékmúzeum

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet