Zsolnay Múzeum és Reneszánsz Kőtár

Pécs központjában, a város legrégebbi épületében, a hajdani nagypréposti házban található a Zsolnay Múzeum. A tárlaton a Zsolnay család története és a gyár tervezőinek munkássága mellett a Zsolnay-kerámiák történetével és különleges darabjaival is megismerkedhetünk. A gyűjtemény bemutatja a híres pirogránit és eozin fejlődését, valamint a Zsolnay-kerámia különleges szín- és formavilágát legjobban jellemző darabokat.
A gyűjtemény alapját a pécsi Városi Múzeum Zsolnay-kollekciója, valamint a Zsolnay család 1928-ban alapított múzeumának anyaga képezi. E tárgyi anyag számos tervrajzzal, építészeti kerámiákkal, eredeti dokumentumokkal, személyes levelekkel és fotókkal egészül ki.
Az épület lépcsőházának falait eozin falburkoló elemek és kerámiák díszítik, míg az emeleti folyosón majolika képtáblákat és a világkiállításokon elnyert okleveleket tekinthetünk meg. A kiállítótermekben kerámiából készült kályhák és csillárok mellett Zsolnay Vilmos lányai –Júlia és Teréz – művei, valamint a gyárban dolgozó mesterek alkotásai találhatók.
Külön termekben helyezték el az 1878-as Párizsi Világkiállítást követő időszak műveit és a gyár fénykorának alkotásait, a híres eozinnal (fémes lüsztermáz) bevont műremekeket. Ugyancsak külön terem szolgál az I. világháborút követő időszakban készült porcelán vázák és edények, eozin dísztárgyak bemutatására. A Zsolnay család emléktárgyaiból berendezett szoba a feljárati lépcsőtől balra nyíló helyiségben tekinthető meg.
A múzeum kertjében – melyet nagyméretű Zsolnay-kerámiák tesznek színesebbé – védett díszfákkal körülölelve található a Reneszánsz Kőtár, amely Pécsnek és környékének reneszánsz kori építészeti jellegzetességeit mutatja be eredeti faragott kövek, kapu- és ablaktöredékek keretei, díszítőelemei, címerei segítségével.7621 Pécs, Káptalan utca 2.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 72 514 045
www.pecsimuzeumok.hu
jpm@jpm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
209
Kiskönyvtár
640 Zsolnay Múzeum és Reneszánsz Kőtár

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Történelem, régészet