Bélyegmúzeum

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ 2

2020. június 4.

Elcsatolt területek - megszállási bélyegek

A Bélyegmúzeum egyedülálló gyűjteménye révén sajátos szemszögből közelíthet az emlékévet indukáló száz évvel ezelőtti eseményekhez. A vesztes világháború után szétszakított történelmi Magyarország megszállt területein számos helyi bélyegkiadásra került sor. Ezek a bélyegek nagyobb részben a korszakban forgalomban lévő magyar bélyegekre került megszállási felülnyomással keletkeztek, kisebb részben pedig új grafikájú, helyi kiadások. A legkorábbiak még az Osztrák-Magyar Monarchia formális megszűnte napjaiban születtek, a legkésőbbiek pedig már másfél esztendővel a trianoni békediktátum aláírása után. A térkép és az említett bélyegek segítségével jól követhetjük az eseményeket időben és térben –, mintegy demonstrálják Magyarország megcsonkításának folyamatát.

A kérdés, amire jegyezd meg a választ: 

Hogyan nevezik azt a bélyegfajtát, amelyre egy idegen ország nevét nyomtatták rá utólag?

Helyezzétek el a mellékelt bélyegeket a történelmi Magyarország térképén oda, ahol azok keletkeztek, illetve használták! 

Mivel a bélyegek eredeti méretükben meglehetősen aprók, a rajtuk lévő felülnyomások szövegei felnagyítva lesznek jól olvashatók. 

A feladatot ITT éritek el! 

---------------------------------------------------------------------------

A múzeum weboldala:
http://www.belyegmuzeum.hu/

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: DEMÓ 2 – Digitális Edukációs Múzeumi Órák