Bory-vár

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow

2020. július 28.

Bory-vár

Vissza a virtuális feladatsorhoz

A kövek beszélnek”


A várat Bory Jenő (1879-1959) szobrászművész és építészmérnök, a Képzőművészeti Főiskola szobrász és a Műszaki Egyetem építész tanára építette, saját tervei és fantáziája alapján 40 nyáron keresztül, emléket emelve a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak.
A vár telkét, amelyen szőlő és gyümölcsfák között eredetileg csak egy borospince állt a hozzá tartozó présházzal, még 1912-ben vásárolta meg Bory Jenő. A présházat ekkor bővítette lakássá s készített fölötte egy műtermet is. A vár építésébe csak az első világháború után kezdett, amikor sokasodó szobrászi megrendeléseinek honoráriumából erre is tudott költeni.


Az építést, a részletek állandó cizellálását, s a második világháború után a helyreállítási munkákat egészen haláláig folytatta. Többnyire egyedül, a két kezére hagyatkozva dolgozott, legfeljebb néhány alkalmi segítséget vett igénybe. Képzett építész volt, mégsem konkrét mérnöki rajzok, inkább a fantázia ihlete és az adott terepviszonyokhoz való alkalmazkodás irányították munkájában. A lassan fölnövő falak, tornyok formái, az általuk ölelt terek ugyanannak a művészi elképzelésnek lettek az eredményei, mint a szobrok, így a Bory-vár nem más, mint egy építészeti formákat és méreteket öltő szobrászati műalkotás.

Kedves Szülők és Pedagógusok!

Ha a Bory-várat gyermekekkel nézik végig, jó játék lehet a felfedezés közben, az itt található feladatlapok egyikének kitöltése.
Válasszon egyet, töltse le, nyomtassa ki előre, fedezze fel a Bory-várat, keresse meg a helyeket, a műalkotásokat, számolgasson és informálódjon!

Kellemes időtöltést kívánunk!

Bory-vár nyomozás

Bory-vár keresgélős, számolgatós

Bory-vár TOTÓ

 

Információk: 

hétfő:
kedd:
szerda:
csütörtök:
péntek:
szombat:
vasárnap:
9:00-17:00-ig
9:00-17:00-ig
9:00-17:00-ig
9:00-17:00-ig
9:00-17:00-ig
9:00-17:00-ig
9:00-17:00-ig

A múzeum weboldala: http://bory-var.hu/

---------------------------------------------------------------------------------

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow