Halász-kastély

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow

2020. július 28.

 

Vissza a virtuális feladatsorhoz

A Halász-kastély 1810 körül épült majd 1910-ben építtette át tulajdonosa, ifj. Halász Gedeon barokk kis kastéllyá. A második világháború és az államosítás pusztításait követően 2016-ban adták át az eredeti pompájában felújított épületet a látogatóknak. Az épület kiállítótér és rendezvényközpont.

 

A Halász-kastély 1810 körül épült majd 1910-ben építtette át tulajdonosa, Halász Gedeon barokk kis kastéllyá. A második világháború és az államosítás pusztításait követően 2016-ban adták át az eredeti pompájában felújított épületet a látogatóknak.  A kastély az M7-es autópályától 2 percre, Budapesttől 30 percre, Székesfehérvártól 15 percre fekszik, csodálatos természeti környezetben, a Velencei-tó kapujában, amelyben állandó kiállítás, időszaki kiállítóhely és kávézó is működik. A közel két hektáros területen, a játszótérrel kiegészített védett parkban 3 műemléképület áll, amelyek mindegyike rövidesen teljesen megújul. Kápolnásnyéken a négy éve újjászületett épület egyre élénkebb kulturális életnek ad otthont, amely folyamatosan fejlődik: a valahai tulajdonosok, a Halász-család tagjai örömmel tapasztalnák, hogy a gyönyörű épület falai közt újra a dallamoké, a tartalmas beszélgetéseké, az építő közösségi programoké a főszerep, amelyek hátterét országos jelentőségű időszaki kiállítások biztosítják.

A napjainkban Halász-kastélyként ismert épület fő szárnyát ifj. Magyary-Kossa Péter, Fejér vármegyei főadószedő építtette 1810 körül. A korai klasszicista stílusú kúria tipikus példája volt a vagyonos köznemesség, a „táblabíró világ” építkezéseinek.  A Magyary-Kossa vagyon az asszony végrendeletének megfelelően nagyrészt unokaöccsére, nádasdi Sárközy Sándorra majd unokahúga házassága révén Halász Lázárra szállt. 100 évvel később ifj. Halász Gedeon bővítette, műszakilag korszerűsítette és neobarokk stílusú kis kastéllyá építette át százéves otthonát. Ugyanebben az időben, néhány szomszédos telek megvásárlása révén, nyugati irányban terjeszkedve igazi angolparkká formálták a korábbi kis díszkertet. A kastélyépület a második világháború pusztításaitól lakhatatlanná vált. Az államosítás következtében pedig előbb a birtok nagy részét, majd a kastélyt, a melléképületeket, végül a meghagyott kis földet is elvették a családtól. Az új évezred elejére csupán a kastély tömege emlékeztetett az egykori nemesi otthonra. 

A kastély újjászületésének folyamata 2014-ben vett igazi lendületet. A magyar kormány és az Európai Unió támogatásának, valamint a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány saját forrásainak és nem kevés munkájának köszönhetően 2016. június 25-én ünnepélyes keretek között avatták fel a megújult kápolnásnyéki Halász-kastélyt és a 1,5 hektáros kastélyparkot.

A kérdések, amire a válaszokatt keressük:

Mi volt a teljes, eredeti neve a kastély névadójának?

Hol található a kastély?

------------------------------------------------------------------

Információk: 

2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc u. 10.

Telefon: +36 21 292 0471

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A múzeum weboldala: http://www.halaszkastely.hu/index.php/3

---------------------------------------------------------------------------------

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow