Helikon-Kastélymúzeum

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow

2020. július 28.

Vissza a virtuális feladatsorhoz

Történelmi modellvasút kiállítás

A történelmi modellvasút kiállítás 503 m2 alapterületen három ország tájait mutatja be. Minden épületünk és tereptárgyunk 87-szer kisebb, mint a valóságban, ez a H0-ás méret. A három ország: Ausztria, Németország és Magyarország.  A három terepasztalon összesen 2,7 km sínen több mint 60 digitálisan vezérelt mozdony közlekedik, egy előre megírt menetrend szerint.

 

A Helikon Kastély vadászati kiállításának Afrika terme:

A vadászati kiállítás Afrika termében a fekete kontinens fajgazdagságát mutatjuk be. Megismerkedhetünk Kelet- és Dél-Afrika szavannáinak, vizes élőhelyeinek jellemző állatfajaival, mint például a zambézi szitatungával, zsiráfnyakú gazellával vagy a varacskos disznóval, betekintést nyerhetünk a trópusi erdők mélyén rejtőzködő állatok világába, miközben egy vadászó pigmeust is megfigyelhetünk. Az állatok speciális preparálási technikával készültek: először megformálták az állat „szobrát”, majd erre rávarrták, ragasztották az elejtett állat bőrét. A szarvak, agyarak igaziak, szemük azonban üvegszem.

 

A Helikon Kastély madárparkja 

2016-ban nyitotta meg kapuit a Festetics Kastélyban a Helikon Madárpark. 52 faj, 350 db madárral. Egzotikus díszrécék, díszludak, hattyúk, fácánok, és pávák találhatók, valamint az idén először emu csibék. 1600 nm-en terül el a madárpark. Az idei évben az újdonságaink: az emuk, Ausztráliában őshonos futó madarak. Nem sok madárról mondható el, hogy az emuknál a kakas költi ki a tojásokat, amin 56 napig kotlik, majd ő maga neveli fel a csibéket.

 

Nézd meg a videót és keresd meg a Kastélymesék szereplőit!

A játékot ITT találod!

 

 

Információk a múzeumról:

Cím: Helikon Kastélymúzeum

8360 Keszthely, Kastély u. 1.

Tel.: 06-83/314-194 

Programok:

Múzeumpedagógiai és Kortárs Művészeti Műhely:

A fotózás története a camera obscurától napjainkig.

A fényképezés több mint százéves története sok érdekességet rejt. Ezen a foglalkozáson megismerkedhetünk a fényképezőgépek generációival, a különböző technikai megoldásokkal, a fényképezőgépek fejlődéstörténetével, valamint fényképezünk egy egyedi gyártású camera obscurával is.
A fotózás a Helikon Kastély parkjában történik. Egy okostelefonra van szükség csupán, amire a fotókat rögzítjük.

Ajánlott korosztály: 5-12. évfolyam

Linónyomás – egy régi grafikai techológia a gyakorlatban

A foglalkozás a kastély Kortárs Művészeti Műhelyében zajlik. A gyerekek előre kivágott sablonokból (vagy az általuk tervezettből) választhatnak egy nekik tetszőt, aminek a felületére festéket viszünk fel kis gumihengerrel, ezután pedig egy öntöttvas présben elkészítjük a nyomatokat egy speciális papírra. Száradási ideje kb. 1 óra.

Ajánlott korosztály: 1-12. évfolyam

Érdeklődés, információk, jelentkezés: Kortárs Művészeti Műhely 06/30 448 9557

---------------------------------------------------------------------------------

 

A múzeum weboldala: http://helikonkastely.hu/hu/

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow