Esterházy-kastély

A kismartoni (Eisenstat) Esterházy-kastély, mely Burgenland legjelentősebb kulturális műemléke, egykor az Esterházy-család rezidenciája volt. Ausztria egyik legszebb barokk kastélyának pompás termeiben valósággal megelevenedik a hercegi múlt és az Esterházyak udvari élete. A kastély még ma is a kulturális élet centrumának számít: az épület különböző ünnepségek és társadalmi események pazar színhelye. A látogatók megismerhetik a család páratlan magánnyűjteményét, a pompás dísztermeket, köztük a világszerte ismert Haydn Termet is.

A kastély-jegyet váltók betekintést nyerhentek az összes kiállításba. Az Esterházy család fényűző dísztermein sétálhatnak keresztül és a történelmi gyűjtemény művészettörténeti szempontból jelentős kiállítási darabjaiban gyönyörködhetnek. Megcsodálhatják például az Esterházyak számára a bécsi Würth ezüstműhelyben készített majorátusi ezüst étkészletet –, mely a legnagyobb, egyben fennmaradt klasszicista stílusban készített készlet a világon. A látogatás során megismerhetik a kastély rendkívüli építészeti történetét is.

Szintén az első emeleten, öt felvonáson keresztül, teremről teremre haladva tanúi lehetnek egy rendkívüli asszony, Esterházy, született Ottrubay Melinda életútjának is. Nem csak operaházi környezetben, magasra ívelő karrierjének lehetnek szemtanúi, hanem megismerhetik legszemélyesebb oldaláról is, a színpadi léttől független boldog és szomorú pillanatait is.

A kastély földszintjén egy rendkívül hatásos kiállítás keretében ismerhetik meg az Esterházy hercegek szolgálatában álló Joseph Haydn udvari karmester és zeneszerző történetét. Multimédiás eszközök, projektinstallációk és különleges kiállítási tárgyak kalauzolnak a zenei géniusz életében, a Kismartonhoz köthető kezdetektől a késői művészi kiteljesedéig, és egyben rámutatnak zenei munkásságának jelentőségére is.

A kastély pincéjében több évszázadon át tárolták azokat a borokat, amelyeket a hercegek asztalánál szolgáltak fel. Napjainkban a Bormúzeum bemutatja a környék szőlőtermesztését – a történelmi boroshordóktól, Burgenland legrégebbi bálványos szőlőpréséin át még sok más érdekesség megismerhető.

A magyar nyelvű vezetés során történelmi személyek megérintő és lenyűgöző történeteit ismerhetik meg. Felfedezhetik a személyzet lakhelyéül szolgáló félemeletet is. A vezetés egyik fénypontjának számít a kastély 17. századi kápolnája. A kápolna orgonája Joseph Haydn idejéből származik, melyen a mester rendszeresen játszott is.7000 Kismarton / Eisenstadt, , Esterhazyplatz 1.

Nyitva tartás:
2020. december 24. - 2021 február 12. zárva
2021. február 12. - március 28. Szombat, vasárnap és ünnepnapokon 10.00 - 16.00 óra Kizárólag vezetés nélkül tekinthető meg.
Március 29. - október 31. Kedd - vasárnap és ünnepnapokon 10.00 - 17.30 óráig nyitva
2021. november 1 - 2022. március 31. Kedd - vasárnap és ünnepnapokon 10.00 - 16.30 óráig nyitva
Kedd - péntek kizárólag vezetéssel tekinthető meg.

+43 26 826 3854/12
www.esterhazy.hu
ausstellung@esterhazy.at

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Történelem, régészet

Vár, kastély

Néprajz, helytörténet

Határon túli

Kiállítások