Gödöllői Királyi Kastély

A gödöllői kastély Magyarország legnagyobb alapterületű barokk kastélya, melyet 1735 körül kezdett építtetni gróf Grassalkovich Antal. A nyolc szárnyból álló épülethez templom, narancsház és fürdő, valamint istállók és lovarda is tartozott. Az épületet 1867-ben a magyar állam vásárolta meg; felújítását követően I. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ajándéka és pihenő rezidenciája lett. Később Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciájaként működött.
A II. világháború végén a német, majd az orosz csapatok a belső berendezés java részét elpusztították. A háború befejeztével a kastély gazdasági épületében szovjet csapatok állomásoztak, a főépületben 1958-tól szociális otthont rendeztek be. A kastély állapota ennek következtében jelentősen leromlott, a helyreállítás 1985-ben kezdődött meg.
Ma a látogatók 31 helyreállított termet tekinthetnek meg. A Grassalkovichok korát bemutató tárlat a család három generációját és a kastély ifjúkorát mutatja be. A második fénykort a királyi lakosztályok reprezentálják. Megtekinthetők Ferenc József és Erzsébet királyné helyreállított lakosztályai, valamint a fehér és arany színekben pompázó díszterem. A Királyi és Főúri Lovaskultúra állandó kiállítás helyszíne a barokk istálló felett elhelyezkedő szobák, melyek mindegyike dekoratív, a 18. század második feléből származó falfestéssel díszített. A nyolc helyiségben egy-egy külön témát (pl. A magyar huszártiszt, A magyar nemesi testőrség, Dámalovaglás) mutatunk be. A korabeli műtárgyakat modern technikai eszközök egészítik ki, amelyeken az adott témához tartozó különböző ábrázolásokat láthatják az érdeklődők.
Az Erzsébet királyné emlékkiállítás három terme a magyarok szeretett királynéjának kultuszát állítja a középpontba. A felolvasószobában rekonstruált enteriőr a királyné felolvasónőjéről, Ferenczy Idáról is megemlékezik. A szobákban található anyag Erzsébet életének magyar vonatkozásait és a máig élő kultusz tárgyi emlékeit mutatja be.
A kastély rendezvényhelyszínként is működik, számtalan családi programmal, koncerttel és színházi előadással várja a látogatókat.

Királyi és Főúri Lovaskultúra – állandó kiállítás

A tárlat helyszíne a barokk istálló felett elhelyezkedő szobák, melyek mindegyike dekoratív, a 18. század második feléből származó falfestéssel díszített. A nyolc helyiségben egy-egy külön témát (pl. A magyar huszártiszt, A magyar nemesi testőrség, Dámalovaglás) mutatunk be. A korabeli műtárgyakat modern technikai eszközök egészítik ki, amelyeken az adott témához tartozó különböző ábrázolásokat láthatják az érdeklődők.

Kastélypark

A kastélyt övező területen az építtető főúr Grassalkovich I. Antal alakíttatott ki franciakertet a kor szokásainak megfelelően. A 19. század elején örökösei ezt, az akkori divatnak megfelelően, angol tájképi kertté formázták. A park az ekkor kapott arculatát, kisebb változtatásokkal, a második világháború végéig megőrizte, majd lassú pusztulásnak indult. A park rehabilitációja 1994-ben kezdődött meg és 2010-ben zárult. Az előkerteket és az un. Felső parkot 1998-ban természetvédelmi területté nyilvánították.

3D mozi

3D technikával készült, 15 perces film a kastély barokk – és királyi időszakáról. „A gödöllői kastély egykor és ma” címmel. A kisfilm rendező-operatőre Ragályi Elemér. 

 2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély

Nyitva tartás:Télen: Hét–Pént: 10:00–16:00, Szo–Vas: 10:00–17:00, Nyáron: Hét–Vas: 10:00–18:00

+36 28 410 124
www.kiralyikastely.hu
informacio@kiralyikastely.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
2427
Kiskönyvtár
510 Királyi Kastély

TEMATIKA

Képzőművészet

Történelem, régészet

Vár, kastély

Kiállítások