Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény

Székesfehérvár

A Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár történelmi belvárosának egyik legszebb műemlék épületében, a Hiemer–Font–Caraffa épülettömbben található. A 2012-ben megnyitott intézmény két fontos gyűjteményből kialakított állandó kiállításával a gyermeki lét figuráinak birodalmát teszi átélhetővé a látogatók számára.
A 18–19. század polgári otthonainak hangulatát idéző, apró bútorokkal, mérnöki precizitással berendezett miniatűr szobabelsők, porcelánfejű babákkal benépesített terek képezik az állandó tárlat egyik meghatározó részét. Moskovszky Éva négy-ötezer darabból álló, korábban szűkösebb helyen kiállított egyedülálló játékgyűjteménye Réber László grafikáinak 1300 darabos, stilizált, mégis szimbólumokkal átszőtt, sokrétű vizuális világot teremtő kollekciójával egészül ki. Réber László elsődlegesen gyerekkönyv-illusztrációi révén vált ismertté, rajzai többek között Gerard Durrell, Janikovszky Éva és Lázár Ervin könyveiből lehetnek ismerősek. Képei professzionálisan valósítják meg és teszik mégis egyedivé a műfaj által megkívánt stilizáltságot és vázlatszerűséget.
Moskovszky Éva gyűjteménye – több mint hetven enteriőr, annak minden apró részletével – jól mutatja, hogy a játékok sajátos módon hordozzák magukon az emberi kultúra változását és a közösség következő nemzedékről kialakított képzeteit. A kis szobákban a korabeli eredetikhez megszólalásig hasonló bútorok, használati és dísztárgyak, parányi szobrok, miniatűr könyvek tűnnek fel. A tereket belakó, 18–19. századi divatot idéző ruhákba öltöztetett babák mindennapi élethelyzetekben tűnnek fel: bevásárolnak, főznek, teáznak. Ám a babaszobákat kevésbé kedvelő fiúk is megtalálják a nekik való játékot: egy óriási terepasztalon várvédők küzdenek az ostromló seregek ellen.
A Hetedhét Játékmúzeum állandó kiállításán a felnőtteket is szórakoztató látványvilág fogadja, az interaktív elemek, játékok pedig mindenki számára élvezetes kikapcsolódást nyújtanak.

TEMATIKA

8000 Székesfehérvár, Oskola utca 2–4.
Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 22 202 601
www.hetedhetmuzeum.hu
info.hetedhet@szekesfehervar.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

KiskönyvtárNégykezes kedd

Sok szeretettel várjuk, ha szeretne kreatív módon kikapcsolódni és új technikákkal, ötletekkel megismerkedni. Ruhadíszek, textiljátékok, hasznos és szép holmik kerekednek hétről hétre.

Hetedhét Játékmúzeum
SzékesfehérvárNégykezes kedd

Sok szeretettel várjuk, ha szeretne kreatív módon kikapcsolódni és új technikákkal, ötletekkel megismerkedni. Ruhadíszek, textiljátékok, hasznos és szép holmik kerekednek hétről hétre.

Hetedhét Játékmúzeum
SzékesfehérvárMoskovszky Gyűjtemény

Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Magyarországon egyedülálló játékgyűjteménye a 18-19. századi polgári játékkultúra rendkívül míves tárgyi világát mutatja be.

Hetedhét Játékmúzeum
SzékesfehérvárRéber Gyűjtemény

Réber László elsősorban meseillusztrációi révén vált ismertté, de a kiállításban megjelennek szuggesztív, csak pár vonallal kialakított rajzai is, melyek a 20. századi magyar grafika műfajának kiemelkedő jelentőségű darabjai.

Hetedhét Játékmúzeum
Székesfehérvár