Mozaik Múzeumtúra Roadshow – Győr

Rómer Flóris Történeti és Művészeti Múzeum

Kiállítás, festészet, irodalom, zene

2016. október 14.

Ingyenes programok a Mozaik Múzeumtúra roadshow ötödik állomásán!

 

Programok:

Magyar Ispita
(9022 Győr, Nefelejcs köz 3.)

10.00-12.00
Lapról lapra - múzeumpedagógiai foglalkozás
A Csikóca Művészeti Műhely foglalkozása, melynek keretében az érdeklődők megismerkedhetnek művészkönyvekkel, majd lehetőség nyílik e minták alapján saját irkafűzött könyvecske készítésére.

14.00-16.00
Fáról képet - múzeumpedagógiai foglalkozás
A Csikóca Művészeti Műhely foglalkozása, melynek keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a magasnyomású grafikai eljárásokkal, majd lehetőség nyílik e minták alapján saját dúcok és nyomatok készítésére.

16.00-18.00
PaintCocktail – Happy painting!
A PaintCocktail egy különleges program, egy semmivel sem összehasonlítható szórakozási lehetőség. Az esemény két órája alatt minden résztvevő egy előre kiválasztott képet készíthet el a PaintCocktail instruktorának segítségével. Ehhez minden eszközt biztosítanak: vásznat, festéket, ecsetet, kötényt – a többi csak a jelentkezőkön áll! Előképzettség nem szükséges! Résztvevők száma: max. 18 fő.
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött:
http://paintcocktail.com/esemeny/gyor/hamarosan_paintcocktail_gyorben_2016_10_14


Esterházy-palota
(9021 Győr, Király utca 17.)

15.00-16.00
A Radnai-gyűjtemény: magyar művészet 1900-1950 – tárlatvezetés
Dr. Radnai Béla (1891–1962) ezer darabot is meghaladó, páratlan gyűjteményének törzsét az 1920-as évektől szerveződő Gresham-kör tagjainak és művészbarátainak két világháború közötti festészeti, szobrászati és grafikai alkotásai képezik.

16.00-17.00
Bullás József: Káprázat – tárlatvezetés
„Bullás a nyolcvanas évek posztmodern festészetéből indulva, egy ornamentikán és mintákon alapuló jelrendszert használva jutott el a mai letisztultabb, a térbeliséget érzékeltető „új absztrakt" festészethez. A térképzés mindig is fontos volt számára, amit bizonyítanak korábban készült komputergrafikái, de ez a kilencvenes évek közepétől induló gesztusképeit is meghatározta.” – Petrányi Zsolt, Artmagazin 2005/1.


Vastuskós-ház
(9022 Győr, Széchenyi tér 4.)


16.00-17.00
Művek a Patkó-gyűjteményből tárlatvezetés
Válogatott művek és művészek a 20. század magyar és nyugat-európai képzőművészetéből a Patkó Imre-gyűjteményben.


Rómer-ház
(9022 Győr, Teleki László utca 21.)

17.30-20.00
I LOVE MOZI – Szerelempatak - filmvetítés és közönségtalálkozó, vendég: Sós Ágnes rendező – felső terem
Sós Ágnes Szerelempatak című rendezése sajátos hangvételű dokumentumtanulmány a szerelemről és a vágyakozásról. A romániai vidéken, egy magyar ajkú falucskában készült, szereplői fölött eljárt már az idő, ám a vágy még mindig a régi. A film bekerült a legjobbak közé az IDFA-n, a dokumentumfilmek világelső nemzetközi seregszemléjén.
A vetítés után közönségtalálkozó a rendezővel.

18.00-20.00
Ambroozia-bemutató – pince
Az Ambroozia folyóirat szerzői a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum archív fotóival illusztrált vetítés keretében olvassák fel Győr tereihez és arcaihoz kapcsolódó írásaikat. Az estet Stummer Márton és Nemes-Jeles Judit (gitár-fuvola) koncertje kíséri.

21.00-24.00
Vizeli Trió és táncház – felső terem
Vizeli Balázs az egyik legegyénibb hangú népzenei hegedűs. Játékát többek között az Újstílus, a Téka, a Vujicsics, a Szeret zenekarok, valamint Berecz András lemezeiről és koncertjeiről egyaránt ismerhetjük. Zenéjét egyszerre jellemzi hagyománytisztelet és alkotó előadó művészet. Dinamikus, kreatív játéka, amelynek egyik lényeges eleme az improvizáció egyéni és karakteres. Triójában unokaöccsével a Góbé zenekarból ismert brácsással Vizeli Mátéval, valamint a fiatal népzenész generáció másik tehetségével, Bognár András bőgőssel játszik együtt. Andrást a Tárkány Művekből, valamint az Eszencia együttesből ismerheti a közönség.