Mozaik Múzeumtúra Roadshow – Miskolc

images/Mozaik_roadshow_A3 plakt_Miskolc_nyomdai.jpg

HERMAN OTTÓ MÚZEUM és Miskolci Galéria KIÁLLÍTÓHELYEI

Kiállítás, festészet, irodalom, zene

2016. szeptember 30.

Ingyenes programok a Mozaik Múzeumtúra roadshow harmadik állomásán!

A Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyei (a központi épület és az itt található Pannon-tenger Múzeum és a Képtár), a Papszeri öreg kiállítási épület, a Miskolci Galéria Rákóczi-háza és a Thália-ház szeptember 30-án 9.00-21.óráig tartanak nyitva.

Programok:

Herman Ottó Múzeum központi épülete – KÉPTÁR
(3529 Miskolc, Görgey u. 28.)

9.00-12.00
Múzeumpedagógiai foglalkozások – II. Rákóczi Ferenctől Mária Teréziáig

A történelmi és képzőművészeti vonatkozású foglalkozás képet rajzol a két történelmi személy szerepéről, személyiségéről, a korabeli festészet jellemzőiről, valamint a XVII-XVIII. század meghatározó eseményeiről a barokk művészet szemszögén keresztül.
Megismerteti, hogy milyen szokásai voltak a portrékészítésnek, kik és miért rendelték őket. Kiderül, hogy a valós szereplők álltak-e modellt a festőknek és hogyan lehet „olvasni” a részletekből. Összefüggésbe rendeződik a korszak jellemző társadalmi viszonya és a történelmi események kapcsolata.  Ajánlott: felső tagozatos és középiskolás diákoknak.

14.00-19.00
A Lascaux-barlang varázslatos világa – Készítsd magad!
Herman Ottó Múzeum központi épülete – PANNON-TENGER MÚZEUM
A franciaországi Lascaux-barlang festett sziklafalának halványan felvázolt részlete várja a látogatókat a Konferencia terem É-i falára feszített vásznon.  A vállalkozó kedvű látogatóknak lehetőséget kínálunk arra, hogy a rendelkezésre álló természetes anyagok (tojásfehérje, állati zsiradék, víz, földfesték-por stb.) felhasználásával kenhető és fúvócsővel (szívószál) fújható földfestéket készítsenek. A festékekkel az előre felvázolt kép és ismeretterjesztő tabló segítségével 5 óra alatt a tárlatvezetők közreműködésével elkészítik a lascaux-i festmény másolatát. A munka közben élőszavas tájékoztatást kapnak kollégáinktól az őskőkori ember művészeti, vadászati módszereiről, életéről, kultúrájáról.

16.00-18.00
PaintCoctail– Happy painting
Herman Ottó Múzeum Központi épület előtti terasz
A PaintCocktail egy különleges művészeti program, egy semmivel sem összehasonlítható szórakozási lehetőség. Az esemény két órája alatt a 18 fő résztvevő egy előre kiválasztott képet készíthet el a PaintCocktail instruktorának segítségével. A Herman Ottó Múzeumban Aba-Novák Vilmos Laura (Kék kalapos nő), 1930 körül (tempera, karton, 99x63 cm) című alkotását készítik el. Az eredeti mű a Képtárban meg is tekinthető. Előzetes regisztráció szükséges! Regisztrálni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.


MISKOLCI GALÉRIA
(3530 Miskolc, Rákóczi u. 2.)

9.00-12.00
Múzeumpedagógiai foglalkozások – A megmozdult szótár
A Petőfi Irodalmi Múzeum Weöres Sándor kiállítása az irodalmi tárlatokra jellemző hagyományos elemeket a legmodernebb multimédiás, interaktív nyelvi játékokkal ötvözi.
A foglalkozáson résztvevő diákok a Weöres Sándor szövegeiből kiinduló kreatív játékokkal aktívan, gondolkodásra késztetve ismerhetik meg a költő verseit. Versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés, verslehívó koppintásra és sok más érdekesebbnél érdekesebb feladat várja a játszani szerető közönséget.
Weöres Sándor egész élete a versírás, a nyelv zeneisége – hangzása, ritmusa – körüli kísérletezésről szólt, a gondolat megjelenítéséhez kereste a tökéletes formát, s virtuóz módon használta ki a magyar nyelv adta lehetőségeket. „Munkámat használni lehessen, ne szájtátva csodálni” – írja Nagyság című versében. Ennek szellemében rendeződött a kiállítás és a hozzá kapcsolódó foglalkozás.  Ajánlott minden korosztálynak.

20.00-21.00
Áfra János és Lázár Domokos estje
Miskolci Galéria – Kondor-terem
Zenés felolvasóest, ahol a közönség egy közös előadás keretében találkozhat a fiatal, kortárs költészet és a magyar jazz és könnyűzene tehetséges képviselőivel. Vers és zene egy színpadon, kéz a kézben.


PAPSZERI ÖREG ÉPÜLET
(3530 Miskolc, Papszer 1.)

9.00-12.00
Múzeumpedagógiai foglalkozások Gyöngykaláris a nyakán…
A Dr. Joó Csaba népviseleti gyűjteményéből válogatott kiállítás az ünnepi ruházatot, ezen belül főként a házasságkötési viseleteket mutatja be, amelyek a legdíszesebb, a legdrágább anyagokból és kiegészítőkből készült öltözetek.
A diákok számára összeállított foglalkozás segít eligazodni a népviselet ma már ismeretlen jelrendszerében, ugyanakkor párhuzamokat állít fel a mai öltözködési kultúránkkal. Megismerésre kerül, hogy milyen normák szerint választjuk ki ruhadarabjainkat, hol a határ a divat és a praktikum között, milyen jelentéstartalmat hordoznak az egyes ruhadarabok és megállapíthatjuk, melyik viseletdarabunk öröklődött át a múltból. Ajánlott minden korosztálynak.

15.30
Tárlatvezetés az Elit alakulat c. kiállításban

17.00
Zenei Szemere-szalon a zene világnapja alkalmából Kossuth a zenében

THÁLIA-HÁZ
(3530 Miskolc, Déryné u. 3.)


9.00-12.00
Múzeumpedagógiai foglalkozások Játsszunk bábszínházat!
A bábszínház világának érdekességeibe vezeti be a gyerekeket a foglalkozás, amelynek során megismerkedhetnek a különböző bábtechnikákkal és még egy papírbábfilmes népmese-feldolgozást is megtekinthetnek. Ajánlott: óvodás csoportoknak
A foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges a hermuz.hu/muzeumpedagógia internetes oldalon, vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

13.00-15.00
Tárlat-túra - Múzeumi Séta Thália-ház, Feledy-ház, Petró-ház, Rákóczi-ház
A Tárlat-túra a Thália-ház elől indul 13.00 órakor.
A múzeum munkatársa által vezetett túrák során nem csak az aktuális kiállításokról, de az azoknak otthont adó épületekről is szó esik.  A mostani alkalom kivételes, hiszen vendég túravezetővel zajlik a kiállítóhelyek bejárása. A programba a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesülete is bekapcsolódik. A TKME képviseletében Kovács László  a Vasutas Természetjárók Bükki Egyesülete vezetője kalauzolja a túrázókat.