Múzeumba menni jó – 2023. augusztus

images/bringa2.jpg

A nyár utolsó hónapjában is érdemes nagyszabású kiállításokat látogatni! Augusztusi tárlatajánlókat olvashatják:


 

Fotó/Forrás: © 
Kassák Múzeum, Budapest

Igor és Ivan Buharov: „Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták”
2023. június 22. – 2023. október 29.
Kassák Múzeum, Budapest

Időszaki kiállítás nyílt 2023. június 22-én Igor és Ivan Buharov: „Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták” címmel a budapesti Kassák Múzeumban. A kísérleti filmesként ismert, de a képzőművészet és zene területén is alkotó Igor és Ivan Buharov szerzőpáros egyéni perspektíva kiállításának fókuszában Szittya Emil, a sokoldalú avantgárd művész (író, költő, festő, lapkiadó) és anarchista nézeteket valló csavargó áll, s aki a fiatal Kassák Lajosra is komoly hatással volt a századelőn. Az alkotók Szittya Emilt nemcsak íróként és festőként, hanem egy spekulatív fordulattal, amatőr filmesként képzelik el, aki csavargásait és az általa gyűjtött álmokat kísérleti filmekben dolgozta fel. A kiállítás - mely ez év október 29-ig látogatható - címében is egy Szittya-idézetre utal, melyet Kassák az Egy ember élete című írásának Csavargások fejezetében jegyzett fel.
A Buharov testvérek 2022-ben, Erdődi Katalin kurátorral együttműködve, egy Super 8-as technikával készülő többcsatornás filminstalláció tervével nyerték el az újonnan alapított Kassák kortárs művészeti díjat. Munkájukhoz Szittya Emil életéből és munkásságából merítettek ihletet: kollázs-jellegű, fragmentumokból építkező írásait és festményeit, valamint a második világháború idején, a megszállt Franciaországban ismerőseitől és ismeretlenektől gyűjtött álmokat dolgozzák fel sajátos, „buharovi” képi világukkal.
Kurátor és alkotótárs: Erdődi Katalin 
Fotó/Forrás: © Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest

Bringára váltva
2023. június 23. – 2023. október 23.
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest

Egyedi megközelítésben tesz kísérletet a kerékpározás történetének bemutatására a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Bringára váltva” című, június 23-án nyílt kiállítása. A nagyközönség a tárlatnak köszönhetően, csomópontok segítségével ismerheti meg a kerékpáros kultúra kialakulásának történetét, a korai kerékpárok tervezésének folyamatait, s a kerékpáros közösségek formálódásait. De a tárlat ezeken kívül is tartogat érdekességeket: megtudhatjuk mi volt pontosan és milyen gyorsan közlekedett egy Hobby Horse, vagy hogyan lehetett egy igazi velocipédre felülni?
Az időszaki kiállítás külön figyelmet szentel a kerékpáros versenysportok bemutatására is, mint például az olasz Giro d'Italia, a Tour de France és a Vuelta spanyol körverseny. A tárlat október 23-ig várja látogatóit a budapesti Közlekedési Múzeumban.

Fotó/Forrás: © Pannónia Ház, Vác 

Az ismeretlen ismerős – 40 év képekben
2023. június 24. - 2023. október 15.
Pannónia Ház, Vác

Hincz Gyula (1904. – 1986.) Kossuth- és kétszeres Munkácsy Mihály-díjas magyar festő gyűjteményéből nyújt reprezentatív válogatást az a kiállítás, mely „Az ismeretlen ismerős - 40 év képekben” címmel nyílt meg június 24-én, a Múzeumok Éjszakája országos programsorozat keretein belül Vácon, a Pannónia Házban. A tárlaton olyan rejtett kincsek is bemutatásra kerülnek, melyeket a nagyközönség eddig még sosem láthatott, kiemelt hangsúlyt helyezve itt Hincz több mint negyven évet felölelő illusztrátori tevékenységére.
A kiállítást 2023. október 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Fotó/Forrás: © Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, Budapest | Vajdahunyadvár 

Varázslatos Magyarország - Természetfotó kiállítás
2023. június 24. – 2023. augusztus 16.
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, Budapest | Vajdahunyadvár

Lenyűgöző természetfotó kiállítás nyílt „Varázslatos Magyarország” címmel június 24-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, Budapesten. A kiállítás a 2019-es versenyévad legsikeresebb természetfotósainak összesen 130 lélegzetelállítóan szép fotóján keresztül mutatja be a látogatóknak a nemzeti parkjaink különleges, s magával ragadó világát. A nagyközönség így a szabad szemmel alig, vagy szinte láthatatlan világról varázslatos tájképeket, és az állatok mindennapi életének békés és feszültségtől izzó képeit veheti szemügyre a Magyar Mezőgazdasági Múzeum üvegkupolás dísztermében, a Vajdahunyadvárban.
A VM 10., jubileumi kiállítása ezúttal rendhagyó formát öltött: speciális mobil installációkon kerül bemutatásra az anyag.

Fotó/Forrás: © Székely Nemzeti Múzeum  

Árnyalatok
2023. június 24. – 2023. augusztus 31.
Székely Nemzeti Múzeum – Lábasház, Románia

2023. június 24-én, a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretein belül nyitotta meg újabb időszaki kiállításának kapuját a Székely Nemzeti Múzeum a Lábasházban. Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány által szervezett „Árnyalatok” című tárlat a természetes növényi színezékekkel festett gyapjúszőtteseket és selymeket, fonott kosarakat, valamint írott tojásokat mutat be a közönségnek.
A tárlat közönsége megcsodálhatja Borbély Izabella festett selymeit, a Portéka Egyesület, valamint Opra Etelka kézdivásárhelyi tojásíró növényi festékekkel festett tojásait. A kiállítás nyár végéig, augusztus 31-ig látogatható a Lábasház nyitvatartási rendje szerint: hétköznap 9 és 16, hétvégén pedig 10 és 14 óra között.

Fotó/Forrás: © felvidek.ma


Trianon 103 Kitaszítottak - Ahol az Ipoly elválaszt
2023. június 29 - 2023. nyár vége
MNM Palóc Múzeuma, Balassagyarmat

Új időszaki kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumában: a „Trianon 103 Kitaszítottak - Ahol az Ipoly elválaszt” című tárlat a Trianoni békeszerződés hatásait mutatja be Balassagyarmat tekintetében. A nem mindennapi tárlat a trianoni békediktátum 103. évfordulója alkalmából nyílt meg, s azt a kort szándékozza felidézni, mikor a győztes nagyhatalmak a palócságot összekötő Ipolyt határfolyóvá nyilvánították, az átkelést pedig szigorúan szabályozták. Ez családokat szakított szét, rokoni kötelékeket vágott el, s emberi sorsokat tett tönkre.
A balassagyarmati Palóc Múzeum egyik kiállítótermét a vadregényesen kanyargó Ipoly képére alakították, így a terem középvonalán hömpölygő folyó két partja jelképezi a békediktátum miatt felbomló történelmi Magyarországot. A közönség – a trianoni tragédiára emlékezve - döntés elé kényszerül: az elválasztás szimbólumává váló Ipoly jobb vagy bal partján elindulva a magyar, avagy a csehszlovák oldalra kerülhetnek. A nyár végéig látogatható kiállítás korabeli tárgyakkal eleveníti fel a történteket, s megjelenik egy utazóláda is, mely a megcsonkított Magyarországra az elcsatolt területekről menekült magyar nemzettestvéreket szimbolizálja.
Bővebb információ ITT.

Fotó/Forrás: © KKJM Cifrapalota, Kecskemét

Benczúr Gyula-emlékkiállítás
2023. július 7. – 2023. november 19.
KKJM Cifrapalota, Kecskemét

2023. november 19-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Cifrapalota új időszaki kiállítását, mely a 19. századi magyar történelmi festészet egyik kiemelkedő alakjának, Benczúr Gyulának festményeit, grafikáit, valamint néhány személyes tárgyát mutatja be.
A Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelyének első emeletén lévő tárlat a Jósa András Múzeum állandó tárlatába nyújt betekintést, mely jelenleg vándorkiállítás formájában járja az országot. A nyíregyházi gyűjtemény közszemlére teszi a művész festőállványát és a Benczúr család szalongarnitúráját, de a kiállítás kiemelkedő darabjai a két a Károlyi-házaspárt ábrázoló festmény, illetve Isabella Brant képmása. A kiállítás kurátorai: ifj. Gyergyádesz László és Osztényi Éva Gizella művészettörténészek.

Fotó/Forrás: © Déri Múzeum, Debrecen

Cívis kelmék
2023. július 8. – 2023. augusztus 31.
Déri Múzeum, Debrecen

12 textilművész összesen 80 alkotása tekinthető meg a debreceni Déri Múzeum új, július 8-án nyílt időszaki kiállításán. A látogató nyár végéig, augusztus 31-ig csodálhatja meg a debreceni hímzés, csipke vagy éppen a szűrrátét hagyományos motívumait. A tárlat kapcsolódik a Cívisek világa” című megújult helytörténeti kiállításhoz: ott is megjelenik a hagyományos debreceni kézművesség, azonban a „Cívis kelmék” c. tárlat azt mutatja be a nagyközönségnek, hogyan ültethető át örökségünk, a több száz éves debreceni motívumkincs a 21. század öltözködésébe és lakáskultúrájába.
Az időszaki kiállítás közönsége így ízelítőt kaphat a mai, élő, kortárs alkotók munkáiból, alkotásaiból, s ennek köszönhetően megismerhetik azt, hogy az a motívumkincs, amit elődeink használtak mennyire átültethető, mennyire hordható, s viselhető napjainkban is.

 

Fotó/Forrás: © Halász-kastély, Kápolnásnyék

Test – Képek
2023. július 15. – 2023. november 12.
Halász-kastély, Kápolnásnyék

Újabb nagyszabású kiállítás nyílt a kápolnásnyéki Halász-kastélyban: ezúttal „Test-Képek” címmel ismerheti meg a közönség Csernus Tibor Kossuth-díjas grafikus és festő, valamint Boldi (Szmrecsányi Boldizsár) Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrász alkotásait.
A 2023. november 12-ig látogatható tárlatot Kosinsky Richárd művészettörténész-kurátor rendezte: anyagát két külön művészet, két külön világ jellemzi, mégis egyaránt értékes, izgalmas alkotói találkozás. Egyszerre friss, üde és kortárs, egyszerre idézi ugyanakkor fel a klasszikus kiállítóterek hangulatát, s alkalmas arra, hogy a legfiatalabbaktól az idősebbekig mindenkit megszólítson – hangsúlyozta a tárlat megnyitó ünnepégén L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.
Bővebb információ ITT.

Fotó/Forrás: © Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr

MERT SZÍNES A VILÁG - Szabó Béla fotográfus kiállítása
2023. július 29. – 2023. augusztus 27.
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr

Szabó Béla fotográfus munkásságát, egyedi perspektíva képeit mutatja be a nagyközönségnek „MERT SZÍNES A VILÁG” címmel a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum július 29-én nyílt kiállítása. A tárlat összesen három részből áll: egyik témakör - az eltűnő kultúrák nyomában - a hagyományos életformákat mutatja be, az itt látható képek elsősorban Erdélyben és Kínában készültek. A másik témakör – a természet teremtette világ -, mely Szabó tájfotóiból szemezget. A harmadik témakör pedig az emberi test, ahol a fotográfus álló képeken keresztül igyekszik bemutatni, s megjeleníteni a mozgást, a táncot. Utóbbi részben a művész kísérleti aktfotói is láthatók. A tárlat nyár végéig, augusztus 27-ig várja látogatóit Győr belvárosában: az Esterházy-palotában.
Bővebb információ ITT.