Múzeumba menni jó – 2024. július

images/kultura.hu triennal.jpg

Elérkezett a nyári szünidő legragyogóbb hónapja, július hava. Míg a világban napfoltok, forróság, illatozó színek, kánikula határozza meg napjainkat, ezen a nyáron is várják a múzeumok a hűvös csendre vágyó, ragyogó kalandra kész látogatóikat. A júliusi kiállítások közül ajánlunk olvasóink szíves figyelmébe néhány tárlatot.


Fotó/Forrás: © kultura.hu

Tű-Rés-Határ – VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé 2024
2024. június 21. – 2024. augusztus 31.
Szombathelyi Képtár, Szombathely

2024. június 21. és 2024. augusztus 31. között, „Tű-Rés-Határ” címmel tekinthető meg a – három évente megrendezésre kerülő – VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé 2024-es tárlata, mely a kortárs textilművészet jelenét mutatja be a nagyközönségnek a Szombathelyi Képtárban. Az idei évben összesen 263 alkotást láthat az érdeklődő 214 művésztől, a világ négy kontinenséről, 29 ország képviseletében.
A triennálé mottója a legszélesebb szakmai és művészi spektrumon elhelyezkedő alkotásokat vonzotta, kezdve a hagyományos technikáktól a megújuló és alternatív alapanyagokon át, a különleges egyéni technikák alkalmazásán keresztül a gondolatébresztő művészi tartalom kifejezéséig. A kiállított művekről idén is könyvkatalógus készült, amely részletes adattárával és műtárgyalbumával a jövőben kutatási alapanyagként szolgálhat a területen dolgozó művészettörténészek és elméleti szakemberek számára.
Bővebb információ ITT olvasható.


Fotó/Forrás: © Budapesti Történeti Múzeum

A főváros képtára – Művek és történetek
2024. június 7. – 2025. február 2.
Budapesti Történeti Múzeum | Fővárosi Képtár, Budapest

A magyar modernizmus születésétől napjainkig terjedő, közel 150 műből álló válogatást mutat be az az időszaki kiállítás, amely június 7-én nyílt meg a Budapesti Történeti Múzeumban. A 2025. február 2-ig látogatható tárlat átfogó képet nyújt az érdeklődőknek a magyar művészet történetéről: a 19. század végétől a kortársakig. A több mint 100 kiállító művész – akiknek közel egyharmada női alkotó – között olyan ismert nevek találhatók, mint Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Lesznai Anna, Vaszary János, Bortnyik Sándor, Ferenczy Noémi, Reigl Judit, Vera Molnar, Ország Lili, Ladik Katalin, Lakner László, Maurer Dóra, Drozdik Orshi, Chilf Mária, Eperjesi Ágnes vagy Szíj Kamilla.
A 10 tematikus egységből álló, „A főváros képtára – Művek és történetek” című kiállításon így erős hangsúlyokat kap a női alkotók szereplehetőségeinek alakulása, a háborúk okozta szakadások, az itthonmaradás s az emigráció dilemmái, de a kiállítás foglalkozik a társadalmi normákon és a művészettörténeti kánonon kívül rekedtek pozícióival is.Fotó/Forrás: © Tornyai János Múzeum, Hódmezővásárhely

Egy zeneértő fényképész emlékezete
2024. június 21. – 2024. szeptember 15.
Tornyai János Múzeum, Hódmezővásárhely

Lusztig Imre (1924–2003), a zeneértő fényképész emlékezete” címmel nyílt új időszaki kiállítás június 21-én Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban.
A száz éve született, a 20. század második felének maghatározó hódmezővásárhelyi fényképész mesterének emléket állító kiállítás a Lusztig-műteremben készült családi-, portré-, csoport- és tablóképekből válogat. De a tárlat közönsége továbbá megcsodálhatja Lusztig Imre (1924-2003) tangóharmonikáját, műtermének ikonikus majolika padlóvázáját és fényképészeti eszközeit is. A múzeum kiállítása szeptember 15-ig várja közönségét a vásárhelyi közgyűjteményben.Fotó/Forrás: © Magyar Múzeumok

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár korban
2024. június 21. – 2024. október 31.
Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Skanzen Galéria

Izgalmas és érdekes kiállítás nyitotta meg kapuját június 21-én a Skanzen Galériában: „A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár korban” című tárlat ugyanis a kockaházat építtetők és abban élők véleményét ütközteti az értelmiség kritikájával, s a korszak politikájával. A kiállítás négy olvasatot is ajánl a látogatóknak: a lakók, a néprajzosok, az építészek és a művészek, többek között Birkás Ákos, Rajk László, Schmied Andrea, Katarina Routers, Sibitka Anna olvasatát. A tárlat olyan kérdésekre keresi a választ, mint például, miért lett a vidéki Magyarország település- és utcaképet meghatározó épület a sátortetős kockaház? Milyen gazdasági, politikai és kulturális háttér áll a több százezer kockaház mögött? Mit szerettek volna az építészek? Honnan származik a kockaház forma? Miért kell problémaként tekinteni a vidéken elterjedt sátortetős kubusokra? Beszélhettünk-e típustervről? A kockaház művészi kritikája rendszerkritika volt?
A kiállítás 2024. június 22-től 2024. október 31-ig - hétfő kivételével - minden nap megtekinthető a múzeum nyitvatartási idejében.
Bővebb információ ITT olvasható.


Fotó/Forrás: © Móra Ferenc Múzeum, Szeged

Munkácsy, a festőzseni
2024. június 21. – 2024. november 17.
Móra Ferenc Múzeum, Szeged

Nagyszabású Munkácsy-kiállítás nyílt meg 2024. június 21-én Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban: a „Munkácsy, a festőzseni” című tárlat közel 80 eredeti Munkácsy-alkotás mutat be a nagyközönségnek.
A kiállítás gerincét a Pákh Imre tulajdonában álló képek adják, melyekkel mivel magángyűjteményben találhatók, jóval ritkában találkozhat a közönség, mint a közgyűjteményekben őrzött művekkel. Ám az érdeklődők a Móra-múzeum saját tulajdonú Munkácsy-festményeit is megcsodálhatják: a Honfoglalás szín- és szénvázlata, valamint a Felszolgálólány című képet is.A 180 évvel ezelőtt született Munkácsy Mihály emléke előtt adózó kiállítás november 17-ig várja az érdeklődő nagyközönséget.Fotó/Forrás: © Türr István Múzeum, Baja

Kamilla, a fény leánya - Ruha teszi a nőt? Bronzkori divatirányzat vagy kulturális hovatartozás?
2024. június 21. – 2025. december
Türr István Múzeum, Baja

KAMILLA, A FÉNY LEÁNYA - Ruha teszi a nőt? Bronzkori divatirányzat vagy kulturális hovatartozás?” címmel nyílt meg 2024. június 21-én, ünnepélyes keretek között a bajai Türr István Múzeum és a Bácskai Művelődési Központ legújabb időszaki kiállítása. A tárlat a Sükösd – árpás-dűlői bronzkori temető különleges ékszerleleteinek interdiszciplináris vizsgálatával a női viseleteken keresztül szeretné felhívni a figyelmet arra a sokszínű és gazdag tudásra, amelyet az öltözék elárul viselőjéről, a közösségről, a helyről, amelyhez tartozik, s amelyben él.
Bár a közmondás szerint nem a ruha teszi az embert, a gyakorlatban az öltözék mégis számtalan értékes információval szolgál viselőjéről s a közösségről, amelyhez tartozik. A viselet a praktikum, a védelmi és a dekoratív funkciók mellett évezredek óta fontos megkülönböztető, szimbolikus, sajátos szereppel bír. A kiállítás többek között olyan kérdésekre keresi a választ: beszélhetünk-e bronzkori divatról? Tükrözte-e az öltözék viselőjének személyiségét, egyéniségét? Csupán vagyoni helyzetet vagy társadalmi réteghez való tartozást fejeznek ki a sírokban talált mellékletek, ékszerek? Vajon mennyi információt rejtenek a viseletek a tudomány számára?
A kiállítás a Magyar Géniusz Program és az Interreg IPA CBC program jóvoltából jöhetett létre, s egészen 2025. december végéig várja közönségét.
Bővebb információ ITT olvasható.


Fotó/Forrás: © Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Kertész/Kópiák
2024. június 22. – 2024. szeptember 22.
Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

A fiatal André Kertész nyomába szegődik az a kiállítás, amely a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban nyílt meg 2024. június 22-én. A tárlat az 1925 előtt készített vintázskópiáiból válogat, s ezek a korai képek bepillantást engednek a majdani művész családi viszonyainak, és Kertész tapasztalatainak koordinátarendszerébe.
Milyen terek, milyen emberi és szakmai kapcsolatok formálták az ifjú Kertészt? Mire és miért használhatta a kamerát? Hogyan mozdult ki a rá váró életlehetőségek közül, és hogyan változtatta meg érzékelésének határait a háború, a természetben töltött idő, végül a fényképezés? – a „Kertész/Kópiák” című tárlat ily, s ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ – az érdeklődő nagyközönség segítségével – 2024. szeptember 22-ig.


Fotó/Forrás: © Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy, Románia

Rusznák Arthur-Cristian: Caravaggio - Az irgalmasság hét cselekedete
2024. június 27. – 2024. augusztus 16.
Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy, Románia

2024. június 27-én nyílt meg a sepsiszentgyörgyi Lábasház emeleti termeiben a „Rusznák Arthur-Cristian Caravaggio – Az irgalmasság hét cselekedete” című képzőművészeti tárlat. A kiállítás középpontjában hét alkotás áll: olyanok, melyeket Caravaggio híres festménye, Az irgalmasság hét cselekedete inspirált. A fiatal művész doktori kutatása során az eredetiség és a múlt képeinek újraértelmezése összetett kérdését vizsgálta, a klasszikus műveket kiindulópontként használva művészi kutatásaihoz.
Ám fontos: a kiállított művek nem egyszerűen Caravaggio alkotásainak reprodukciói, hanem vizuális párbeszédek a múlt és a jelen között. Caravaggio vizuális nyelvét használva a kortárs művész a mai világ valóságait kutatja és kérdőjelezi meg, új életet és új értelmet adva a klasszikus motívumoknak. Minden egyes mű híd a századok között, bemutatva, hogy az irgalmasság és együttérzés egyetemes témái továbbra is relevánsak és mélyen szükségesek modern társadalmunkban. Caravaggio alkotásainak intenzitása és stílusbeli újításai a kortárs művészben a legmélyebb és legautentikusabb kreatív impulzusokat ébresztették fel, és kimeríthetetlen inspirációforrássá váltak számára. Ez a mély kapcsolat tükröződik az augusztus 16-ig látogatható kiállításon is, ahol az irgalmasság hét cselekedete modern szemléletben kerülnek újraértelmezésre, kortárs témákat és társadalmi kihívásokat feldolgozva.