Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum

A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum a szénhidrogénipar – a kőolaj- és földgázfeldolgozás –, valamint a vízbányászat történetének emlékeit gyűjti, rendszerezi és mutatja be. Az intézmény gondozza az ország legnagyobb szabadtéri ipar- és technikatörténeti kollekcióját, gyűjtőterülete Magyarországra, valamint a Kárpát-medencére terjed ki.
A szakmúzeumot 1969-ben alapították azzal a céllal, hogy feldolgozza, kiállításain és kiadványaiban pedig bemutassa Magyarország és a Kárpát-medence kőolaj- és földgáziparának másfélszáz éves történetét. A múzeum 1993-ban átvette a Zsigmondy Vilmos Gyűjteményt, s azóta a vízbányászat történeti emlékeit is őrzi.
A Göcseji Falumúzeum mellett, a Falumúzeum úton található, 30 000 négyzetméternyi területű állandó szabadtéri kiállítás a gyűjtemény leglátványosabb része, mely a szénhidrogénipar – bányászat, feldolgozás, szállítás – műszaki emlékeit mutatja be. A kiállítótermek az iparág technológiáival és történetével foglalkoznak, a szabadtéri szoborparkban pedig az ágazat legkiemelkedőbb szakembereinek mellszobrait tekinthetjük meg. A dr. Papp Simon geológus, egyetemi tanár emlékére berendezett kis tárlat és a Zsigmondy-emlékszoba a múzeum Wlassics Gyula utca 13. szám alatti épületében található.
Különleges élményt ígér a 2003 óta bejárható ipartörténeti túraútvonal. Az Olajipari emlékhelyek elnevezésű tanösvény a Zala–Mura térségben húzódik, valamint érinti a magyar–szlovén–horvát hármas határ területét is.
A múzeum értékes archívummal és szakkönyvtárral is rendelkezik; 1974 óta rendszeresen jelentet meg ipartörténeti ismeretterjesztő tematikus könyveket.8900 Zalaegerszeg, Wlassics Gyula u. 13.

Nyitva tartás:IV. 1.–X. 31. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 92 313 632
www.olajmuzeum.hu
moim@olajmuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
2002
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Kiállítások