Kohászati Gyűjtemény

Miskolc-Felsőhámor

A múzeumot 1949-ben alapították. Először a diósgyőri vasgyárban kapott helyet, majd Miskolc-Felsőhámorban telepedett meg a Szinva- és a Garadna-patak összefolyásánál elhelyezkedő, a 18. században épített, eredetileg kancelláriaként funkcionáló barokk stílusú hivatalházban. A gazdag tárgyi emlékek mellett a hazai kohászat történetéhez kapcsolódó kéziratok, műszaki rajzok, fotók, szakkönyvek és szakfolyóiratok is a múzeum gyűjteményének részét képezik. Az állandó kiállítás a magyar és az egyetemes vaskohászat fejlődéstörténetét mutatja be a fáraók korától egészen napjainkig. Diorámák, működő modellek, makettek és dokumentumok segítségével ismerhetjük meg itt a nyersvas- és acélgyártás fejlődését; a kiállítás tárgyai szemléletesek és méretarányosak, így mindenki könnyen megértheti a folyamatokat. A vaskohászat négy fő ágát (vasgyártás, acélgyártás, kovácsolás, hengerlés) részletesen, míg az öntvénygyártást, valamint a drót- és hideg húzást kisebb terjedelemben mutatja be a tárlat. A földszinti előtérben a kohászathoz köthető művészeti alkotások, az első emelet előterében Fazola Henrik kovácsmesterrel, a hazai kohászat és ipari kultúra előmozdítójával kapcsolatos emlékek láthatók. Az emeleti kiállítótér első helyiségében ókori fémleletek másolatai és középkori vaskohók ásatásaiból származó tárgyak találhatók, de a nagyolvasztók működését szemléltető eszközöket is itt helyezték el. Az acélgyártás folyamatát ismertető teremben tekinthető meg az anyagvizsgálás módszereit bemutató rész. A második emeleten a kovácsoláshoz és a sajtoláshoz szükséges berendezéseket, valamint a járműépítés emlékeit találjuk. Az utolsó terem a hengerelési eljárásokkal, továbbá külföldi és hazai sínekkel ismerteti meg az érdeklődőt. Különleges darab a 12?13. századból származó, Imolán és Kőszegfalván feltárt vasolvasztó, az úgynevezett bucakemence, a mecenzéfi kézi kovácsolású szeráru-kollekció és az Al-Duna szabályozásánál használt acélvéső. A Kohászati Múzeumhoz tartozó Massa Múzeum (Miskolc-Újmassa, Ómassai út) a diósgyőri vaskohászat történetének első száz évét mutatja be. Épülete mellett emelkedik az egyik legjelentősebb hazai ipari műemlék, a faszéntüzelésű nagyolvasztó ? közismert nevén a Fazola-kohó ?, a Garadna-patak túlpartján pedig a vaskohászatban és a bányászatban használt gépi berendezések skanzenjét tekinthetik meg a látogatók.

TEMATIKA

3517 Miskolc-Felsőhámor, Palota utca 22.
Nyitva tartás:Egész évben. Kedd-Szer előre bejelentett csoportoknak, Csüt-Pént 10:00-16:00, Szom 10:00-16:00

+36 46 379 375
www.kohmuz.t-online.hu
kohaszatimuzeum@mmkm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

508

KiskönyvtárSzerepcsere

A lámpás én vagyok

A múzeumpedagógiai „évnyitón” a MODEM egy rendhagyó interaktív tárlatvezetésre és szakmai fórumra várja az érdeklődő pedagógusokat.

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
DebrecenKULTOK VI. – Metakritika

Fontos és alighanem szükségszerű, hogy a kritikusi szakma időről időre rákérdezzen saját tevékenységére, a kulturális és tudományos életben betöltött szerepére, arra, hogy mit jelent a tudásközvetítés és -szervezés ezen formája az eltérő diszciplínák önértelmezése, működésmódja és folytonossága szempontjából.

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
DebrecenFényfestés a Mauzóleum homlokzatán

A vetítés megtekinthető 2017. szeptember hónapban, pénteki és szombati napokon, 20.00 illetve 21.00 órakor.

Középkori Romkert - Nemzeti Emlékhely
SzékesfehérvárSanghay-Shanghai: Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között

A kiállítás célja, hogy a Shanghaiban élő magyarok Hopp Múzeumba került kínai hagyatéka (bútorai és viseletei) révén bepillantást engedjen a két világháború közötti Shanghai világába, valamint a magyarországi művészetben a keleti hatások bemutatásával megjelenítse az eddig kevéssé vagy egyáltalán nem kutatott területeket. Fő motívumok a „keleti” tánc és öltözék.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
BudapestFolyamatos emlékezet

Korniss Péter kiállítása

Korniss Péter a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alkotója, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus. Munkásságának középpontjában az eltűnőben lévő erdélyi és magyarországi paraszti életmód dokumentarista ábrázolása áll.

Magyar Nemzeti Galéria
BudapestVarázs lakott a kezeiben

Kiállítás Kass János grafikusművész olvasókönyvi illusztrációiból

Kass János (1927–2010) – a Szegeden született grafikusművész Budapesten és Lipcsében tanult. Sokoldalú munkássága felölelte a képzőművészet számos területét: a könyvtervezést, a könyvillusztrációt, a rézkarcokat, a linómetszeteket, a szitanyomatokat, a bélyegtervezést, de készített szobrokat, és fotózott is. Művészeti tevékenységéért megkapott minden jelentős magyar kitüntetést.

Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma
Kecskemét