Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza

Az egykor a tolcsvai Rákóczi-kastélyban működő Borászati Múzeum 2007-ben Tolcsva község központjában, a kívül-belül felújított Konstantin Ház épületében kapott helyet, Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza néven. A kétszintes épület alsó szintjén állandó kiállítás található, az emeleti szekció termeiben pedig időszakos kiállítások megrendezésére van lehetőség.
A múzeum rendeltetése Tokaj-Hegyalja szőlő- és borkultúrájának, tárgyi emlékeinek és írásos dokumentumainak reprezentálása a 15. századtól kezdve egészen napjainkig. A gyűjtemény kiemelt célja az állami, kincstári, uradalmi pincészetek történetének bemutatása. Az állandó kiállítás keretében a borvidék szőlőtermesztésének és borászatának históriájával ismerkedhetünk meg. A színes gyűjtemény a 17. századi metszőszerszámoktól kezdve a hordókészítés eszközein át a 19. század végi présekig öleli fel a borászat tárgyi kultúráját. Külön rész mutatja be a 19. század végi szőlő-filoxéra (Viteus vitifoliae) nevű kártevő pusztítását és az ezt követő rekonstrukció módozatait.
A helyiek szívéhez közel áll az intézmény: sokan ajánlották fel öröklött családi borászati eszközeiket a múzeum gazdagítására. A Tolcsva községben működő civil szervezetek gyakran rendeznek alkotói és helytörténeti kiállításokat a kiállítóterekben; a Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza színes közösségi programoknak ad otthont a Vince napi borszenteléstől a hegyközségi borversenyeken keresztül Tolcsva és Tokaj-Hegyalja épített emlékeinek bemutatásáig. Működik itt továbbá dalkör és táncház is, vagyis pezseg a település közösségi élete.
A kiállítás a hivatalos látogatási időn (kedd-péntek 9–16 óráig, szombat 10–15 óráig) kívül is látogatható, ebben az esetben azonban előzetes bejelentkezés szükséges.3934 Tolcsva, Kossuth Lajos út 32.

Nyitva tartás:
Kedd-Péntek 9:00-16:00
Szombat 10:00-15:00
Előzetes egyeztetéssel a múzeum nyitvatartási időn kívül is látogatható

+36 47 384 232

bormuzeum.tolcsva@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
562
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Gasztronómia

Mezőgazdaság, agrártörténet