Nyáron is folytatódik a Mozaik Múzeumtúra!

Meghosszabbították a matricagyűjtő játék határidejét

A nagy érdeklődésre való tekintettel három hónappal tovább tart a Mozaik Múzeumtúra, így május 31-e helyett SZEPTEMBER 1-jéig van lehetőség gyűjteni és beküldeni a matricák hátlapjain található kódokat. Magyarország eddigi legnagyobb múzeumnépszerűsítő kampányához tízezrek csatlakoztak, és a szervezők remélik, hogy a családi nyaralások, nyári táborok, csoportos kirándulások időszakában még többen keresik fel a hazai kulturális intézményeket a játék keretében.

Bővebben...

Éjszaka a múzeumban a Múzeumok éjszakáján

Álom-osztálykirándulást érhet a múzeumi fotó

Felejthetetlen osztálykirándulást nyerhetnek a Mozaik Múzeumtúra fotópályázatán induló középiskolai osztályok. Az Éjszaka a múzeumban című kiírására 2014. május 12-től június 10-ig jelentkezhetnek a 9-13. évfolyamos diákok egy múzeum előtt, vagy annak belterében készült osztályképpel. A nyeremény egy igazi álom-osztálykirándulás a június 21-én megrendezésre kerülő Múzeumok éjszakáján, ahova Hajós Andrással és egy Ikarus 630 Cabrióval érkezhet a győztes osztály.

Bővebben...

Ismerd meg a kedvezményes múzeumi belépési lehetőségeket!

Tudtad, hogy a Mozaik Múzeumtúrában részt vevő intézmények a 26 év alatti fiatalok, csoportok és pedagógusok számára is nyújthatnak kedvezményes belépési lehetőséget? És azt, hogy bizonyos napokon egyes kiállítóhelyekre és múzeumokba mindenkinek ingyenes a belépés? Mielőtt felkerekedsz és elindulsz múzeumtúrázni érdemes tájékozódnod az elérhető, kedvezményes lehetőségekről. Összegyűjtöttünk néhányat, hogy élvezetes, ugyanakkor költséghatékony is legyen a túra.  

Bővebben...

Májustól még több múzeum csatlakozik a Mozaik Múzeumtúrához!

A tavasz utolsó hónapjában több, a Mozaik Múzeumtúrában részt vevő kiállítóhely is megnyitja 2014-es szezonját. A lelkes túrázók négy régióban is találhatnak olyan múzeumokat, ahová május elejétől várják a látogatókat.

Nyugat-Dunántúlon megnyitotta kapuit a szombathelyi Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, a Soproni Evangélikus Egyházközség Múzeuma és a Soproni Római Katolikus Egyházművészeti Gyűjtemény. Közép-Dunántúlon már megtekinthető a dunántúli Intercisa Múzeum – Római Kőtár és Romkert, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelye. A dél-dunántúli régióból bekapcsolódott a matricagyűjtő játékba a balatonszárszói József Attila Emlékház. Közép-Magyarországról pedig a váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény várja a múzeumtúrázókat.

Bővebben...

Matricacserélő fórum a Mozaik Múzeumtúra honlapján

Aktív matrica-cserebere folyik a Mozaik Múzeumtúra honlapján! A múzeumok külsejét ábrázoló matricákat lelkes múzeumtúrázók cserélgetik, hiszen a játék egyik fontos elemeként az 5 darabos csomagokban rejtőző matricákat is be kell ragasztani a Mozaik Múzeumtúra gyűjtőfüzetbe. Így van, akinek a Mai Manó Ház háromszor is megvan, míg a Rendőrmúzeum egyszer sem, pedig már csak ez az egy matrica hiányzik ahhoz, hogy a játékos igényelhesse a garantált National Geographic előfizetést és a Mozaik Múzeumtúra ajándékcsomagot.

Bővebben...

Öt hetes múzeumtúra a Kalandjáratban

Véget ért a Kalandjárat című utazási magazin öthetes Mozaik Múzeumtúrája. Kandász Andrea és Az Ének Iskolája fiatal tehetségei együtt járták be hazánk különleges kiállítóhelyeit, hogy aztán a TV2 műsorában megmutassák, mekkora élmény lehet kicsiknek és nagyoknak is egy múzeumlátogatás. Lovaskocsiztak és bepillantottak egy boszorkánykonyha rejtelmeibe, kipróbálták a török időkben használt kardokat és láncingeket, zenéltek a világ legkülönlegesebb hangszereivel, felelevenítették a magyarság nagy történelmi pillanatait és egy mamutcsontvázat is megnéztek.

Bővebben...

A kulisszák mögött: Kalandjárat forgatás Mohácson

A Mozaik Múzeumtúra keretében Kandász Andrea a Kalandjárat című utazási magazinnal öt héten át járta Magyarország különlegesebbnél különlegesebb múzeumait. Túrájához minden állomáson újabb társ csatlakozott hozzá Az Ének Iskolájának tehetségei közül, így a Mohácsi Történelmi Emlékhelyre Hamar Barni kísérte el.

Bővebben...

A Soharóza Kórus is csatlakozott a Mozaik Múzeumtúrához!

Egy különleges előadással csatlakozott a Mozaik Múzemtúrához a Soharóza kórus. A Halas Dóra vezette csapat a kultúra egy érdekes szegletét képviseli, amelyben a zene és a színház keveredik egészen egyedi módon. Előadásaikon az emberi hang, a nyelv, ősi zenék, komponált zeneművek felhasználásával kísérleteznek és improvizálnak, új formákat és hangokat keresve.

A művészek igyekeznek fellépéseikhez szokatlannak tűnő helyszíneket választani, így a Mozaik múzeumnépszerűsítő kampány kapcsán adta magát az ötlet, hogy a Műcsarnok egyedülálló épületében készüljön el kisfilmjük. Ha szeretnéd látni a különleges előadást, itt megnézheted és meg is hallgathatod a Soharóza kórusát!

Bővebben...

Áprilisban újabb múzeumok várják a Mozaik Múzeumtúrázókat!

A tavasz és a jó idő beköszöntével számos múzeum nyitja meg újra kapuját a látogatók előtt. A Mozaik Múzeumtúra részt vevő intézményeibe megérkeztek a limitált kiadású ingyenes matricák, és több múzeum vállalja a gyűjtőfüzetek és matricacsomagok árusítását is.

Bővebben...

A Felelős Szülők Iskolája látogatása a Mesemúzeumban

A Felelős Szülők Iskolája a Mesemúzeum és Meseműhelyben tett látogatásával kapcsolódott be a Mozaik Múzeumtúrába. A gyermekcsapat az Évkerék Társulat játékos foglalkozásán a megelevenedett mesék világában önfeledten szórakozott, a gyerekek lelkesen és érdeklődve hallgatták Zöld Péter meséjét.
A drámapedagógia segítségével a kicsik könnyen hozzászoknak a múzeumok légköréhez, így a Mesemúzeum programjai nem csak arra a néhány órára hatnak a gyerekekre, amíg ott vannak, hanem később is befolyással lesznek a múzeumlátogatáshoz való hozzáállásukra. „A Mozaik Múzeumtúrában részt vevő számos kiállítóhely lehet kisgyermekes családok úti célja, és ha már kiskorban élvezetessé tesszük a múzeumlátogatás élményét, akkor később is természetes és kedvelt elfoglaltság lesz a gyermek számára egy ilyen kulturális program. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy a Felelős Szülők Iskolája is a kezdeményezés mellé álljon” – mondta Tibenszky Moni Lisa, a szervezet megalapítója.
Nézd meg Te is a Felelős Szülők Iskolája múzeumlátogatásáról készült kisfilmet, és ha teheted, látogass el a Mesemúzeumba!

Bővebben...

Húsvétkor is várnak a múzeumtúrában részt vevő múzeumok

Húsvétkor újabb kiváló alkalom nyílik egy országjáró múzeumtúrához! Akinek nem teltek még meg a Mozaik Múzeumtúra matricagyűjtő füzetének utolsó oldalai, az ünnep hétvégéjén több múzeumban is izgalmas húsvéti programokon vehet részt, és füzetét felmutatva kérheti a limitált matricákat. Látogatható többek között a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Míves Tojás Gűjtemény, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény, és a Sóstói Falumúzeum is.

Bővebben...

Hírességek múzeumtúrája – Kandász Andrea

Ismert személyekkel készített interjúsorozatunk következő riportalanya Kandász Andrea, műsorvezető, szerkesztő-riporter. Andit arra kértük, állítsa össze saját múzeumtúráját. Nem meglepő módon azokat az intézményeket választotta, ahol a Kalandjárat című műsor forgatásain az elmúlt hetekben megfordult és ahova a TV2 tehetségkutató műsorának, Az Ének Iskolájának ifjú „diákjai” is elkísérték.

A közkedvelt műsor vezetőjét egy forgatási helyszínen, a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen kérdeztük arról, mely múzeumokban, milyen élményekkel lett gazdagabb, miért ajánlja azokat a Mozaik Múzeumtúra résztvevőinek.

Bővebben...