Múzeumba menni jó – 2023. július

images/mnm20230.jpg

Júliusban is várják a múzeumok a hűvös csendre vágyó, ragyogó kalandra kész látogatóikat. Az aktuális kiállítások közül ajánlunk olvasóink szíves figyelmébe néhány tárlatot.

Fotó/Forrás: © Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Sam Havadtoy Hommàge – Kulturális migránsok| Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
2023. június 22. - 2023. augusztus 27.

Hommàge – Kulturális migránsok” címmel nyílt meg június 22-én a 70 éves Sam Havadtoy - magyar származású festőművész - kiállítása a Magyar Nemzeti Múzeumban, Budapesten. Havadtoy karakteres csipkés technikájával alkotta újra Max Beckmann, Marc Chagall, Max Ernst, Alexej von Jawlensky, Tamara de Lempicka, Moholy-Nagy László, Piet Mondrian, Pablo Picasso, Mark Rothko, Victor Vasarely és Andy Warhol egy-egy művét, s eléjük illesztett egy fedelet is, melyet a látogatók szabadon el- vagy visszahúzhatnak. A kiválasztott tizenegy művész mindegyike kulturális migránsnak tekinthető, s mivel Havadtoy szintén így értelmezi saját életútját, ez lett a művészek közös nevezője is. A megidézett alkotóktól is megjelenik a tárlaton egy-egy mű – minden héten egy másiktól.
A kiállítás a budapesti premier után nemzetközi turnéra indul, melynek első állomása a milánói Fondazione Mudima lesz, de a későbbiekben Velencében és Pozsonyban is látható lesz a tárlat.
Bővebb információ ITT.

Fotó/Forrás: © Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpont, Zalaegerszeg

Sisitől az Erzsébet-mítoszig | Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpont, Zalaegerszeg
2023. június 9. – 2023. december 31

2023. június 9-én nyílt meg Zalaegerszegen a Gödöllői Királyi Kastély és a Mindszentyneum közös, „Sisitől az Erzsébet-mítoszig” című kiállítása. Az időszaki tárlaton a lakosztály, a több mint egy tucat portré és a királyi család bemutatásával megelevenedik Erzsébet királyné „Sisi” karaktere. Így a látogató a magyar környezet személyes tárgyain, s feljegyzésein keresztül ismerheti meg Erzsébet mítosszá válásának különböző, hangsúlyos állomásait.
„Sisi-t” a világon mindenhol ismerik és szinte mindenki szereti. Hogy hogyan vált egy bájos bajor hercegkisasszonyból a földön mindenütt ismert, Szent Erzsébethez hasonlított, mitikus alakká? Megtanulta nehéz, de érzelemdús nyelvünket, udvartartásába tudatosan választott magyarokat. Szívesen és sok időt töltött azokkal – politikusokkal, írókkal, tudósokkal –, akiket Magyarország azóta is tisztel. A kiállítás ez év végéig, december 31-ig várja látogatóit a zalaegerszegi Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpontban.


Fotó/Forrás: © Tarisznyás Márton Múzeum, Gyergyószentmiklós, Románia

Fölemelt fővel - Trianoni férfiak Gyergyóból | Tarisznyás Márton Múzeum, Gyergyószentmiklós, Románia
2023. június 4. – 2024. év vége

Ünnepélyes keretek között nyílt meg 2023. június 4-én a - Magyar Géniusz programon keretein belül megvalósult – „Fölemelt fővel - Trianoni férfiak Gyergyóból” című időszaki kiállítás a Tarisznyás Márton Múzeumban, Gyergyószentmiklóson. A tárlat két fontos közéleti személyiségnek: Vákár P. Arthurnak és fiának, Vákár Tibornak kalandos életútját, s munkásságát mutatja be a nagyközönségnek. E két férfi ugyanis személyes sikereiken túl a romániai város, Gyergyó hírnevét is öregbítették, de hatással voltak a fejlődésére is. Az apa-fia karakterek bemutatása lehetővé teszi, hogy az érdeklődő a sorsok prizmáján keresztül ismerje meg azokat a politikai-társadalmi-szellemi változásokat, melyek a 20. század első felét formálták, ezen kívül az érdeklődők megfigyelhetik Gyergyószentmiklósnak, Hargita megye harmadik legnépesebb városának polgárosodását, várossá válásának folyamatát is. A tárlat 2024. év végéig látogatható a Tarisznyás Márton Múzeumban.


Fotó/Forrás: © MNM Villa Romana Baláca, Nemesvámos Balácapuszta

Kincset érő közösség – A Magyar Nemzeti Múzeum Közösségi Régészeti Programjának eredményei | MNM Villa Romana Baláca, Nemesvámos Balácapuszta
2023. június 10. – 2023. október 31.

Összesen 8+2 leletegyüttest mutat be az MNM Villa Romana Baláca június 10-én nyílt „Kincset érő közösség – A Magyar Nemzeti Múzeum Közösségi Régészeti Programjának eredményei” című kiállítása. A tárlatnak köszönhetően az MNM tagintézményében a látogatók a 2017. januárjában alapított, rendkívül sikeres Közösségi Régészeti Programot és annak eredményeit ismerhetik meg.
Nyolc műtárgy a kiállítás teljes ideje alatt megcsodálható, azonban kettő - a nyergesújfalui hun kori áldozati aranylelet, illetve a nógrádmegyeri arany- és ezüstpénzeket tartalmazó éremlelet - csak egy-egy hétvégén kerül majd attrakcióként fókuszba, ekkor az érdeklődők ismeretterjesztő előadásokat is meghallgathatnak. A tárlat továbbá az elmúlt évek során Balácáról előkerült, legkiemelkedőbb leletekkel is kiegészült, s ennek köszönhetően a több mint 400 tárgy az őskortól egészen a 20. század közepéig kalauzolja el a közönséget.
Bővebb információ ITT.

Fotó/Forrás: © BTM Aquincumi Múzeum, Budapest

Feltárva! …avagy még mindig van új a föld alatt | BTM Aquincumi Múzeum, Budapest
2023. június 2. - 2023. december 31.

Új időszaki kiállítás nyílt június elején a BTM Aquincumi Múzeumban, Óbudán. A 2023. december 31-ig látogatható „Feltárva! …avagy még mindig van új a föld alatt” című tárlat a múzeum egyik régi kiállítássorozatának tematikáját elevenít fel – néhány új csavarral: az intézmény ugyanis időről-időre bemutatja közönségének új, kiemelkedő leleteit, melyek a Budapest területén végzett ásatások során kerültek felszínre. Ezt újra gondolva a látogatóknak most lehetőségük nyílik a régészek bőrébe bújni, s elmerülni a városi ásatások miliőjében.
Ezek közül is kiemelkedik három ásatás, melyek a Bem téren, a Bécsi úton és Folyamőr utcai volt szeszgyár területén zajlottak, a kiállítás gerincét pedig ezeknek az ásatásoknak - az őskortól a középkorig szinte minden időszakot érintő - leletanyagai nyújtják. A tárgyak önmagukban is különös történeteket mesélnek el: egy csúnyán elfajuló római kori peres ügyről, egy őskori szertartás előkészületeiről, vagy éppen a török kori Buda nem túl legitim pénzforgalmáról. Együttesen azonban feltárják fővárosunk egy-egy területének komplex történelmét, amelynek a látogatók maguk is részesei lehetnek, s figyelemmel kísérhetik, hogyan váltak az évszázadok folyamán temetők falvakká, majd ismét temetőkké, valamint, hogy ezek a területek hogyan helyezkednek el a mai városképben.

Fotó/Forrás: © Vasarely Múzeum, Budapest

Innováció a kortárs képzőművészetben | Vasarely Múzeum, Budapest
2023. június 9.- 2023. szeptember 10.

Nemzetközi kiállítás nyílt június 9-én „Innováció a kortárs képzőművészetben” címmel Budapesten, a Vasarely Múzeumban. A tárlat 12 ország több mint 40 alkotójának konstruktív, konkrét, absztrakt és konceptuális munkáiból válogat, törzsanyagát pedig a Grafikai művészetek mesterei – XI. Nemzetközi Rajz- és Grafikai Biennálé anyaga, valamint további magyar és külföldi művészek festészeti és szobrászati alkotásai adják. A Vasarely Múzeum a biennálé teljes anyagát bemutató, öt kiállításból álló tárlatsorozat negyedik helyszíne, mely túllép a rajz, grafika s e kettő más médiumokkal való kapcsolatának bemutatásán. A kiállítás a 2009 utáni képzőművészet innovatív jelenségeivel foglalkozik, továbbá arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen összefüggés van a művészi innováció, a hagyományújítás és a művészet fejlődése között?
A kiállításon a hagyományos, s a nem hagyományos technikákkal készült alkotások láthatók: előbbiből a grafit-, színes ceruza-, tus-, toll- és fémvesszőrajzokat, karc- és ecsetrajzot, kollázst, jól ismert sokszorosító eljárással készített grafikákat, fotókat, festményeket, szobrokat tekinthet meg a közönség. Utóbbiból pedig a komputer- és plotterrajzot, 3D rajzot, egy rajzológép rajzát, grafitreliefet, hologramot, giclée-nyomatot, művészkönyvet és művészkönyvobjektet, papír- és festett fa objektet, papírművet, installációs munkát, komputerinstallációt, videó- és lézeranimációt csodálhat meg az érdeklődő.

Fotó/Forrás: © BTM Kiscelli Múzeum, Budapest

A jólfésültség története | BTM Kiscelli Múzeum, Budapest
2023. június 24. – 2023. október 31.

Izgalmas kiállítás nyitotta meg kapuját június 24-én a BTM Kiscelli Múzeumban, Budapesten: „A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten” című tárlat a haj és az arcszőrzet gondozásának társadalomtudományi, s muzeológiai feltárására tesz kísérletet, ahogy az elmúlt 150 évben Budapesten megmutatkozott.
A tárlaton bemutatott tárgyakat és fodrászipar-történeti dokumentumokat a Múzeum, társmúzeumok és a nagylelkű magángyűjtők anyagából válogatták, de a tárlat összeállításában nagyban segítséget nyújtottak a hajas szakmák neves képviselői is.

Mik voltak a szépségipar fejlődésének főbb mozgatórugói, állomásai, kik voltak meghatározó szereplői, és hogyan váltak az elmúlt 150 évben világviszonylatban is jól fésültté a budapestiek? Ilyen, s ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a budapesti BTM Kiscelli Múzeum 2023. október 31-ig látogatható tárlata.

Fotó/Forrás: © Városi Honismereti Múzeum, Fülek

Faetűdök | Városi Honismereti Múzeum, Fülek
2023. június 16. -2023. július 30.

A zólyomi Erdészeti és Faipari Múzeum 1998 óta, évente meghirdeti Faetűdök elnevezésű versenyét, melynek célja, hogy népszerűsítse fából készült, egyéb természetes anyagokkal kiegészített tárgyak előállítását. A korábbi évadokból összeállított válogatás június 16. és július 30. között Füleken, a Városi Honismereti Múzeumban látható.
A „Faetűdök” című kiállításon nemcsak a kifejezetten szórakozásra szánt fajátékokat, mint például a különféle járművek modelljei, logikai játékok, fejtörők, kirakós és mozgásfejlesztő játékok – hanem a dekorációként funkcionáló jatékokat, és a fából készült ékszereket is megcsodálhatják az érdeklődők. A gyermekek nagy örömőre láthatók továbbá hagyományos hintalovak, lábbal hajtható autók, valamint a húzogatható és tologatható játékok is. A tárlat két külön részlegre oszlik: az egyik a lányokat, míg a másik a fiúk csoportját célozza meg.

Fotó/Forrás: © JPM Modern Magyar Képtár, Pécs

A másik Nyolcak – Festőnők a magyar képzőművészetben (1916-1936) | JPM Modern Magyar Képtár, Pécs
2023. május 26. - 2023. szeptember 17.

2023. szeptember 17-ig tekinthetik meg az érdeklődők a pécsi JPM Modern Magyar Képtár „A másik Nyolcak – Festőnők a magyar képzőművészetben (1916-1936)” című nagyszabású kiállítását. A tárlaton összesen nyolc modernista festőnő, s a velük egy csoportban alkotó művésznők mutatkoznak be a nagyközönségnek: megcsodálhatók Bartoniek Anna (1896-1978), Endresz Alice (1899-1947), Futásfalvi Márton Piroska (1899-1996), Hranitzky Ilona (1889-1980), Kiss Vilma (1885-1943), Lóránt Erzsébet (1898-1963), Muzslai Kampis Margit (1898-1981), Szuly Angéla (1893-1976), valamint Járitz Józsa (1893-1986), Perényi Lenke (1892-1970), Sztehlo Lili (1897-1959) és Wabrosch Berta (1900-1977) lenyűgöző, egyedi alkotásai is.
A festőnők életműve – töredékes formában – megrajzolja a két háború közti magyar művészet egy eddig ismeretlen arcát, a képeken ugyanis gyakran tükröződik egy sajátos, eredeti nézőpont, amely szembeszáll a női művészetről alkotott sztereotípiákkal. A művek többsége nem lágy, nem finomkodó, s a képeken az érzékenynek tartott női lélek sem jelenik meg, ehelyett a műveket a nyerseség, a groteszk látásmód, torzítás, dinamizmus, és az egyszerűsítés jellemzi.

Fotó/Forrás: ©  Szent István Király Múzeum - Csók István Képtár, Székesfehérvár

Fejér Vármegyei Tárlat | Szent István Király Múzeum - Csók István Képtár, Székesfehérvár
2023. június 15. – 2023. augusztus 27.

A Fejér Vármegyében élő hivatásos képzőművészek összképét ismerheti meg a nagyközönség a székesfehérvári Szent István Király Múzeum - Csók István Képtár legújabb, „Fejér Vármegyei Tárlat” című kiállításában. A tárlatra minden, a megyében élő, szakirányú művészeti főiskolát, egyetemet végzett alkotó, illetve a Székesfehérvári Művészek Társaságának és az Újpart Egyesületnek a tagjai kapnak meghívást. A művészek a legfrissebb - két évnél nem korábbi - alkotásaikat nyújthatják be a nagyszabású kiállításra, mely egészen nyár végéig, augusztus 27-ig várja látogatóit.
Bővebb információ ITT.

A kiállítók névsora:
BÁRÁNY T. Rézia | BAUER István | BUKOVÁCZ Lajos | BÜKI Zsuzsanna | CSERVENKA Edit | DR CSIKÓS Árpád | DANKA Attila | DEÁK Balázs | ECSEDI Mária | ÉRI Jenő | FEHÉR László | FELTÓTI Sándor | FÜREDI Tamás | GOMBOS István | HARASZTI Zsolt | HOROVITZ Magdolna | HORVÁT Tibor | HORVÁTH Helga | HORVÁTH János | IHÁSZ János | ILLÉS Orsolya Tünde | KÁCSER László | KELEMEN MARIÁN Éva | KISS László | KOPPÁNY Attila | KOVÁCS Máté | KURUCZ Zsófia | LIPICS Vilmos | M. TÓTH Krisztina | MÁDER Barna | MELKOVICS Tamás | MIKLÓS János | MÓDER Rezső | MOSBERGER Róbert |NAGY Miklós | NOVÁK Edit | PACZONA Márta | PÁCSER László | PÁHI FEKETE Noémi | PÁHI Péter | PÁLNÉ HENCZ Teréz | PALOTÁS József | PINKE Csaba | PINKE Miklós | RÁCZ Attila CICERO | RÉTI Ágnes | REVÁK István | REVÁK Katalin | ROHONCZI ROHO István | SÁRVÁRI Regina | SIMON Tamás | STAUDT Ágnes | SÜTŐ PETRE Rozália | SZABÓ Anikó | SZABÓ Noémi | SZABÓNÉ ZSEDROVICS Enikő | SZEGEDI Csaba | SZENTES Ottokár | SZOLNOKI Szabolcs | SZUNDI Gábor | SZŰTS Angéla | TÁBORI Csaba | UJHÁZI Péter | VACHTER János | VARGA Gábor Farkas | VÁRI KOVÁCS Ágnes | VÁRNAI Gyula | VÉGVÁRI Beatrix